Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Catedrala Patriarhală, 6 iunie 2019

 

 

Duminică, 2 iunie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Formarea tinerei generații pentru păstrarea și promovarea tradițiilor strămoșești”, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului (1 iunie 2019) şi al Duminicii Părinţilor şi Copiilor (2 iunie 2019).

 

Luni, 3 iunie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La finalul permanenţei, a oferit sectoarelor Centrului eparhial Diploma şi medalia Anului comemorativ 2019.

 

Marţi, 4 iunie

A oferit, la Reşedinţa Patriarhală, sectoarelor Administrației Patriarhale Diploma şi medalia Anului comemorativ 2019.

 

Miercuri, 5 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 6 iunie

În ziua praznicului Înălţarea Domnului, zi consacrată şi pomenirii Eroilor români, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Catedrala Patriarhală. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţiţii Părinţi Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim ­Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a asistat la slujba Parastasului pentru pomenirea eroilor neamului ­românesc.

A participat la sesiunea de deschidere a Conferinţei Internaţionale „Dimensiunea pozitivă a libertăţii religioase: cum pot guvernele să sprijine organizaţiile religioase”. Evenimentul a fost organizat de Secretariatul de Stat pentru Culte în cadrul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, la Palatul Patriarhiei – Sala „Conventus”, în perioada 6-7 iunie 2019.

Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat celor prezenţi cuvântul intitulat: „Statul democratic neutru şi cultele religioase autonome cooperează pentru binele societăţii în general”.

 

Vineri, 7 iunie

A participat la sesiunea de deschidere a Conferinţei Internaţionale privind relaţiile între stat şi denominaţiunile religioase în Uniunea Europeană, organizată de Patriarhia Română, la Palatul Patriarhiei, în perioada 7-8 iunie 2019.

Cuvântul Patriarhului României rostit cu prilejul acestei conferinţe s-a intitulat: „Importanța cooperării dintre Biserică și Stat în context european”.

A primit în audienţă la Reşedinţa Patriarhală pe preacucernicul pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific.

A primit în audienţă la Reşedinţa Patriarhală pe preacucernicul pr. conf. univ. dr. Sorin Şelaru, consilier patriarhal, reprezentatul Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene, Bruxelles, Belgia.

 

Sâmbătă, 8 iunie

A primit la Reședința Patriarhală pe Înaltpreasfințitul ­Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei şi Exarh patriarhal.

 

Duminică, 9 iunie

În Duminica a 7-a după Paşti (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit slujba de sfinţire a picturii bisericii de la Parohia Pantelimon Sat, Protopopiatul Ilfov Sud, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

La finalul slujbei de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învățătură.

În continuare, Preafericirea Sa a oferit ordine, diplome cu medalii sau distincţii persoanelor care au contribuit în mod deosebit la restaurarea picturii şi înfrumusețarea bisericii.

Pentru biserică, Preafericirea Sa a oferit o cruce de binecuvântare, tămâie din Oman şi mai multe cărţi liturgice şi ­teologice apărute la Editurile Patriarhiei Române.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la biserica Parohiei Pantelimon Sat,
Protopopiatul Ilfov Sud, 9 iunie 2019

 

 

Luni, 10 iunie

A deschis lucrările Conferinţei Naţionale „Unitate dogmatică şi specific naţional în pictura bisericească”, ediţia a 7-a, cu tema: „Satul românesc: izvor de artă creştină, tradiţie şi continuitate etnică”. Lucrările conferinţei s-au desfăşurat la Palatul Patriarhiei, în perioada 10-13 iunie 2019.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Satul românesc – creator şi păstrător de artă creştină populară”.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 11 iunie

A primit în audienţă pe preacuviosul arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna.

 

Miercuri, 12 iunie

A prezidat şedinţa Comisiei pentru Statut şi Regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru
analizarea Regulamentului Organismelor Centrale ale Bisericii Ortodoxe Române şi a Regulamentului Administrării
Bunurilor Bisericeşti
.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 13 iunie

A prezidat şedinţa Comisiei pentru Statut şi Regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru analizarea Regulamentului Organismelor Centrale ale ­Bisericii Ortodoxe Române şi a Regulamentului Administrării Bunurilor Bisericeşti.

 

Vineri, 14 iunie

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Mulțumire, încurajare și binecuvântare donatorilor de sânge”, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

 

Duminică, 16 iunie

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile),
Prea­fericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar
patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa, împreună cu cei doi ierarhi, a săvârşit slujba Vecerniei Rusaliilor.

 

Luni, 17 iunie

În ziua praznicului Sfintei Treimi, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a săvârşit slujba de târnosire a ­Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal din Bucureşti, împreună cu Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

La finalul slujbei de târnosire, Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învățătură.

Cu această ocazie, Patriarhul României a acordat ordine, diplome cu medalie sau distincții persoanelor care au sprijinit lucrările de consolidare şi restaurare a bisericii.

După slujba de la Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou, ­Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a primit pe ­ostenitorii Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. În ziua praznicului Sfintei Treimi, Centrul de Presă BASILICA îşi serbează hramul.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa le-a adresat un cuvânt de binecuvântare şi felicitare tuturor angajaţilor celor cinci componente ale Centrului de Presă: Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS TV, Publicațiile „Lumina“, Agenția de ştiri BASILICA şi Biroul de presă al Patriarhiei ­Române.

 

Marţi, 18 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A adresat un mesaj de binecuvântare şi încurajare tuturor elevilor care au susținut examene în această perioadă ­(Evaluarea Naţională 2019 pentru absolvenţii claselor a VIII-a între 18-21 iunie, iar sesiunea de Bacalaureat în perioada 3 iunie – 4 iulie 2019).

 

Miercuri, 19 iunie

A participat, în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

 

Joi, 20 iunie

A primit în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei pe absolvenţii primei promoții a Şcolii Postliceale Sanitare „Sfântul Ierarh Nectarie” din cadrul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București. Patriarhul României le-a adresat noilor absolvenţi un cuvânt de binecuvântare şi felicitare şi le-a oferit câte un dar.

 

Vineri, 21 iunie

A primit la Reşedinţa Patriarhală un grup de pelerini ai parohiei ortodoxe româneşti „Sfântul Apostol Andrei” din Viena, coordonat de preacucernicul părinte Nicolae Dura.

A participat la Conferinţa cu tema „Credinţă şi sănătate în satul românesc”, organizată de Patriarhia Română şi
ANTIBIOTICE SA Iaşi, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a ­Palatului Patriarhiei din Bucureşti.

În deschiderea evenimentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Credință și sănătate în satul românesc”.

A oferit, la Reşedinţa Patriarhală, Diploma omagială a Anului Centenar 2018 cu medalie mai multor personalităţi care au ajutat în mod deosebit la promovarea Centenarului Marii Uniri, precum şi la evenimentul sfinţirii Altarului Catedralei Mântuirii Neamului din data de 25 noiembrie 2018.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a adresat tuturor un cuvânt de binecuvântare şi mulţumire pentru susţinerea activităţilor Bisericii în Anul Centenar 2018.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 23 iunie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Samurcăşeşti din judeţul Ilfov.

 

Luni, 24 iunie

În ziua sărbătorii Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Reşedinţei Patriarhale, cu ocazia serbării hramului. După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a rostit cuvânt de învăţătură.

A participat la festivitatea de depunere a jurământului de către absolvenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, promoţia 2019, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat noilor absolvenţi un cuvânt de felicitare şi încurajare.

 

Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”,
Palatul Patriarhiei, 24 iunie 2019

 

Marţi, 25 iunie

A săvârşit slujba de binecuvântare a Cancelariei profesorilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, în urma lucrărilor de renovare şi dotare realizate cu sprijinul financiar integral al Arhiepiscopiei ­Bucureştilor, de către echipa de construcții „Arcada” a ­Patriarhiei Române.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de ­binecuvântare şi a oferit diplome cu medalie persoanelor care au contribuit la realizarea lucrărilor de renovare şi dotare.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat „Iubirea milostivă şi jertfelnică a lui Hristos pentru oameni – izvor al slujirii misionare a Bisericii”, participanţilor la cea de a 25-a ediţie a Congresului Internaţional „Pavleia”, organizat de Mitropolia din Veria, Grecia, în perioada 25-29 iunie 2019. Tema aleasă spre a fi dezbătută în acest an a fost „Diaconia (slujirea) Bisericii potrivit Sfântului Apostol Pavel”. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 26 iunie

A hirotesit întru duhovnici 15 preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia şi responsabilitatea slujirii de duhovnic.

 

Joi, 27 iunie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 28 iunie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Mitropolit de Sevastia, Patriarhia Ierusalimului.

 

Sâmbătă, 29 iunie

În ziua pomenirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Prea­sfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Duminică, 30 iunie

În Duminica a 2-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă ­Română pomenește pe toţii Sfinţii Români, Preafericitul ­Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Salonul „Sfinţilor Români” din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj, intitulat: „Libertate şi responsabilitate în comunicarea digitală”, cu ocazia Zilei Mondiale a Rețelelor de Socializare.

 

Vineri, 12 iulie

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat Tinerii – căutători ai valorilor netrecătoare și promotori ai comuniunii între generații”, la Consfătuirea Națională a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi ­Români (ASCOR), desfăşurată la Bucureşti, în perioada 12-14 iulie 2019.

 

Sâmbătă, 13 iulie

A efectuat vizite de şantier la Catedrala Mântuirii Neamului şi la Mănăstirea Cernica.

 

Duminică, 14 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 15 iulie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 16 iulie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

A primit în audienţă pe preacucernicul părinte Sergiu-Marcel Vlad, preot al Comunităţii ortodoxe române din Turcia, paroh al Bisericii „Sfânta Muceniţă Paraschevi” din Istanbul.

 

Miercuri, 17 iulie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

 

Joi, 18 iulie

A acordat campioanei Simona Halep Ordinul „Crucea ­Patriarhală” pentru mireni, cea mai înaltă distincţie a ­Patriarhiei Române, ca semn de apreciere a realizărilor sale în domeniul tenisului feminin de performanţă şi credinţa sa creştin-ortodoxă, pe care o mărturiseşte public prin semnul Sfintei Cruci.

În cuvântul de felicitare şi binecuvântare rostit cu prilejul acestui eveniment care a avut loc în Salonul „Sfinţilor Români” din Reşedinţa Patriarhală, Patriarhul României a evidenţiat faptul că Simona Halep „este pentru mulţi tineri, astăzi, un simbol al hărniciei, perseverenţei şi speranţei, toate realizările ei fiind expresia talentului cultivat prin efort constant. Iar ­Biserica preţuieşte foarte mult faptul că Simona Halep mărturiseşte în public, prin semnul Sfintei Cruci, credinţa creştină ortodoxă”.

Preafericirea Sa i-a oferit campioanei şi o Sfântă Scriptură, ediția specială de Centenar.

A adresat un mesaj de condoleanțe, cu titlul „Un monah harnic, evlavios şi curajos”, la slujba de înmormântare a ieromonahului Tarasie Murgoci (1932-2019), vieţuitor al ­Mănăstirii Neamţ.

 

Sâmbătă, 20 iulie

În ziua de pomenire a Sfântului şi slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din ostrovul Mănăstirii Cernica. Împreună cu Patriarhul României au slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a adresat un cuvânt de felicitare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia serbării zilei numelui primit la Taina Sfântului Botez, numele Sfântului şi slăvitului Proroc Ilie.

După Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa, împreună cu cei doi ierarhi, a săvârşit slujba de binecuvântare a Casei „Nifon Mitropolitul” din cadrul Centrului social-pastoral „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, în urma finalizării amplelor lucrări de renovare, amenajare şi dotare desfăşurate în ultima perioadă.

Preafericirea Sa a mulţumit tuturor celor care au contribuit în mod deosebit la realizarea lucrărilor de la Casa „Nifon
Mitropolitul”
şi le-a oferit ordine sau diplome cu medalie.

 

Duminică, 21 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 22 iulie

În ziua de 22 iulie 2019, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sărbătorit împlinirea a 68 de ani.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a participat, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa ­Patriarhală, la slujba de Te Deum, prin care s-a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam ­Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”
din Reşedinţa ­Patriarhală, 22 iulie 2019

 

La finalul slujbei de Te Deum, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a rostit un cuvânt de felicitare, în care a prezentat, în mod special, perioada din viaţa Patriarhului României petrecută în satul natal – Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru cuvintele adresate şi a subliniat că în acest an, 2019, dedicat de Patriarhia Română satului românesc, „ne gândim cu respect deosebit la toţi locuitorii jertfelnici ai satelor, de la începuturi până astăzi, şi de aceea Anul omagial al satului românesc nu este închinat abstract, ci concret preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari”.

În continuare, în Muzeul „Patriarhilor” din Reşedinţa ­Patriarhală, au adresat mesaje de felicitare domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, şi preacucernicul pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”
din Reşedinţa ­Patriarhală, 22 iulie 2019

 

Duminică, 28 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 29 iulie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 31 iulie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A primit în audienţă pe preacuviosul arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna.

 

Joi, 1 august

A adresat un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a preacucernicului părinte Viorel Râncu (1953-2019), preot pensionar la Parohia Timişoara – Elisabetin (Piața Crucii) din Timişoara.

 

Vineri, 2 august

A adresat un mesaj de condoleanțe, cu titlul „Un ctitor harnic și un înțelept păstor de suflete”, la slujba de înmormântare a preacucernicului părinte Alexandru Buta (1951-2019), biserica Parohiei Sârbi, judeţul Bihor.

 

Duminică, 4 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 5 august

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Eminenţa Sa
Cardinalul Gualtiero Bassetti, Arhiepiscop de Perugia – Citta della Pieve, preşedintele Conferinţei Episcopale Italiene, împreună cu un grup de pelerini italieni. Pelerinajul în Bulgaria şi România, în perioada 1-6 august 2019, a fost coordonat de preacucernicul părinte Ionuţ Radu, preot paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Cuvioasă ­Parascheva” şi „Sfinţii Mucenici Nazarie, Ghervasie, Protasie şi Chelsie” din Milano, Italia.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi oaspeţii italieni la Reşedinţa Patriarhală,
5 august 2019

 

Patriarhul României le-a urat bun venit în România pelerinilor din Perugia, Italia, adresând-i mulţumiri, în mod deosebit, Cardinalului Gualtiero Bassetti „pentru ajutorul pe care Biserica Romano-Catolică şi în special Conferinţa Episcopilor din Italia îl oferă comunităţilor ortodoxe româneşti din Italia”.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 6 august

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură cu prilejul praznicului Schimbarea la Faţă a Domnului.

Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei ­Bucureştilor, înconjuraţi de soborul de preoţi şi diaconi de la Catedrala Patriarhală.

 

Miercuri, 7 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional
Bisericesc.

 

Sâmbătă, 10 august

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

 

Duminică, 11 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 12 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 14 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Catedrala Patriarhală, 15 august 2019Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Catedrala Patriarhală, 15 august 2019

 

 

Joi, 15 august

A săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Catedrala Patriarhală, cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi soborul Catedralei Patri­arhale.

 

Duminică, 18 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

Cu prilejul Duminicii migranţilor români, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un mesaj de binecuvântare tuturor românilor aflaţi în diaspora, având titlul „Satul românesc, păstrător al valorilor noastre spirituale, ne cheamă să-l ajutăm!”.

 

Luni, 19 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 20 august

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

 

Miercuri, 21 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

Joi, 22 august

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale.

 

Duminică, 25 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 26 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A adresat un mesaj de felicitare şi binecuvântare, intitulat „Un ierarh evlavios şi harnic – Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor la 90 de ani de viaţă”, la împlinirea a 90 de ani ai Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Marţi, 27 august

A primit în audienţă pe preacucernicul pr. Bogdan Stavarachi, superiorul Capelei ortodoxe române de la Baden-Baden, Germania.

 

Miercuri, 28 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Altarul de vară din incinta Reşedinţei Patriarhale,
29 august 2019

 

Joi, 29 august

A săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Altarul de vară din incinta Reşedinţei Patriarhale, cu ocazia hramului – Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

 

Sâmbătă, 31 august

A participat la deschiderea Festivalului internaţional „George Enescu – 2019”, la Sala Palatului din Bucureşti.

 

 

A consemnat:

Arhimandrit Andrei Anghel,

Consilier patriarhal, Cabinetul Patriarhal

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns