Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a votat în cadrul Referendumului pentru redefinirea căsătoriei în Constituţia României, 6 octombrie

 

 

Luni, 1 octombrie

A adresat un mesaj de binecuvântare, cu titlul: „Bucuria comuniunii între generaţii în Anul Centenar”, tuturor studenţilor, profesorilor şi ostenitorilor universităţilor din România, cu ocazia începutului anului universitar 2018-2019.

 

Marţi, 2 octombrie

A participat la şedinţa de lucru a Consiliului Consultativ al Cultelor din România, în Sala Conventus a Palatului Patriarhiei.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România „a salutat cu speranţă decizia de organizare, în zilele de 6-7 octombrie 2018, a Referendumului pentru clarificarea textului Constituției României, în sensul de înlocuire a formulării privind căsătoria ca «uniune între soți» cu formularea «uniune între un bărbat şi o femeie»” […], reafirmându-şi „susținerea pentru definirea mai precisă în textul Constituţiei a căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie, așa cum a decis deja în ședința sa de lucru din 20 iunie 2013. Familia naturală și tradițională se întemeiază, așadar, pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pentru a cultiva iubirea reciprocă și a da naștere la copii. Doar astfel înțeleasă, familia asigură perpetuarea societății umane” […], îndemnând, totodată, „pe toți cetăţenii români să participe la acest referendum decizional şi să spună DA familiei binecuvântate de Dumnezeu, prin care se asigură viitorul României”.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 3 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A acordat Crucea Patriarhală – cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române – părintelui profesor universitar Ştefan Buchiu, fost decan al Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Evenimentul a avut loc în Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală, în prezenţa membrilor Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a anunţat că Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a acordat părintelui Ştefan Buchiu titlul de vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu atribuții de consultare şi reprezentare în domeniul teologic, educațional și cultural.

 

 

Sâmbătă, 6 octombrie

A votat în cadrul Referendumului pentru redefinirea căsătoriei în Constituţia României, la secţia de votare organizată la Şcoala Generală Nr. 74Ienăchiţă Văcărescu” din Bucureşti.

 

Duminică, 7 octombrie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. În cuvântul de învăţătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat pe credincioşii ortodocşi români să participe la vot în cadrul Referendumului pentru redefinirea căsătoriei în Constituţia României.

 

Luni, 8 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 9 octombrie

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Teologia ortodoxă academică trebuie să susțină mai intens ­lucrarea misionară a Bisericii în societate”, cu ocazia celui de-al VIII-lea Congres al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, organizat, în perioada 8-10 octombrie 2018, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universității din Oradea.

 

Miercuri, 10 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 11 octombrie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte.

 

 

Duminică, 14 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Sămurcăşeşti din judeţul Ilfov, cu ocazia serbării celui de-al treilea hram – Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Prin cinstirea moaştelor sfinţilor participăm la sfinţenia şi harul lor”, pelerinilor şi închinătorilor prezenţi la Iaşi cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.

 

Luni, 15 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 16 octombrie

A primit în audienţă, la Reşedinţa Patriarhală, pe preacuviosul arhim. Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin din judeţul Botoşani.

 

Miercuri, 17 octombrie

A prezidat consfătuirea anuală a profesorilor de religie din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Cu acest prilej, a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Predarea religiei în contextul social de azi necesită permanentă pregătire, conştiinţă misionară şi multă dăruire de sine”.

 

Joi, 18 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor reunite.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, 21 octombrie

Duminică, 21 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Neamului. Cu acest prilej, a vizitat şantierul Catedralei Mântuirii Neamului.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: Slujitor jertfelnic al Bisericii”, la slujba de înmormântare a părintelui Gheorghe Gibă (1958-2018), preot coslujitor la Parohia „Înălţarea Domnului”, Protopopiatul Sector 4 Capitală.

 

Luni, 22 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 23 octombrie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe p.c. pr. Sorin Şelaru, reprezentantul Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene – Bruxelles.

 

Miercuri, 24 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 25 octombrie

A participat, în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

Între hotărârile Sfântului Sinod din această zi a fost şi canonizarea Episcopului Dionisie Erhan al Cetății Albe-Ismail (1934-1943).

Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a întâmpinat, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, racla cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi racla cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Anul acesta, 2018, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost cinstit în mod deosebit şi Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, de la a cărui mutare la cele veşnice s-au împlinit 150 de ani.

Moaştele Sfinţilor Calinic şi Dimitrie au fost purtate în tradiționala procesiune „Calea Sfinților” pe străzi din apropierea Catedralei Patriarhale şi s-au întâlnit la Crucea brâncovenească de la baza Colinei Bucuriei, continuându-şi traseul până pe esplanada Catedralei Patriarhale, unde au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind aşezate apoi în baldachinul special pregătit.

După săvârşirea rânduielii pentru primirea sfintelor moaşte, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare pelerinilor veniţi la hramul Catedralei Patriarhale, intitulat „Comuniunea sfinţilor este izvor de unitate românească în cuget şi simţiri”.

 

Vineri, 26 octombrie

A prezidat şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a ­Palatului Patriarhiei. În această şedinţă au fost prezentate activităţile desfăşurate în Patriarhia Română în anul ­
„2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

 

Sâmbătă, 27 octombrie

În ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor – hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit mai mulţi ierarhi români şi doi ierarhi străini: Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolitul de Ruse, Biserica Ortodoxă a Bulgariei, ţara natală a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, şi Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Patriarhia Antiohiei.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a vorbit despre viaţa pământească sfântă a Cuviosului Dimitrie cel Nou şi istoricul aşezării ­cinstitelor sale moaşte în Catedrala Mitropolitană din București, devenită din 1925 Catedrală Patriarhală, precum şi despre aducerea în procesiune la hramul de toamnă al ­Catedralei Patriarhale din anul 2018 a moaştelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, de la a cărui mutare la Domnul s-au împlinit 150 de ani.

La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Naum de Ruse un veşmânt care a acoperit moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, pentru noua biserică a Mănăstirii Basarabov. De asemenea, Preafericirea Sa i-a oferit o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie şi o cruce de binecuvântare confecţionată în Atelierele Patriarhiei Române.

În seara acestei zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost prezent la desfăşurarea Festivalului-concurs naţional de muzică bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ediția a XI-a, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, intitulat: Bucuria comuniunii frăţeşti prin muzica bisericească.

La final, Patriarhul României a acordat Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” domnului Voicu Popescu pentru întreaga activitate ca dirijor al Corului de copii Radio, al Corului Sound şi al Corului Naţional de Cameră Madrigal, pentru contribuţia la promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti şi pentru contribuţia deosebită la organizarea mai multor ediţii ale Festi­valului-concurs naţional de muzică bisericească  Lăudaţi pe Domnul!

 

Marţi, 30 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

 

A consemnat:

Arhimandrit Andrei Anghel,

Secretar, Cabinetul Patriarhal

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns