Paraclisul „Învierea Domnului“ al Catedralei Mântuirii Neamului, duminică, 1 iulie

 

Duminică, 1 iulie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul „Învierea Domnului“ al Catedralei Mântuirii Neamului.

 

Luni, 2 iulie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului eparhial al 
Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Miercuri, 4 iulie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului Național 
Bisericesc.

 

Miercuri, 11 iulie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A adresat un mesaj de condoleanțe, intitulat: Părintele Constantin Târziu (1954-2018)Un păstor harnic și un patriot înțelept, la slujba de înmormântare a părintelui Constantin Târziu, fost paroh al Catedralei mitropolitane ortodoxe române „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail“ și „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Paris.

 

Joi, 12 iulie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A primit la Reședința Patriarhală pe preacuviosul părinte arhimandrit Prodromos Lavriotul, starețul Mănăstirii Marea Lavră, și pe preacuviosul părinte arhimandrit Atanasie Prodromitul, starețul Schitului românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, care au fost prezenți la serbarea hramului de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului – Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromița”, în zilele de 11-12 iulie 2018.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a dăruit celor doi stareți din Sfântul Munte Athos câte un set de Sfinte Vase, confecționate în Atelierele Patriarhiei Române, și volume apărute la Editurile Patriarhiei Române.

În semn de recunoștință, părintele arhim. Prodromos Lavriotul a oferit Patriarhului României o icoană a Sfântului Cuvios Atanasie ­Athonitul, întemeietorul Marii Lavre și al vieții de obște din Muntele Athos, iar părintele arhim. Atanasie Prodromitul a oferit o copie la dimensiuni mai mici a Icoanei Maicii Domnului „Prodromița”.

 

Duminică, 15 iulie

A săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură la Catedrala Patriarhală. Împreună cu Preafericirea Sa a slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

A adresat un mesaj de condoleanțe, intitulat: „Preotul Ștefan Zaharescu – o viață petrecută în slujirea lui Hristos”, la slujba de înmormântare a părintelui Ștefan Zaharescu, preot slujitor la Centrul de Asistență și Îngrijire nr. 2 din Capitală.

 

Luni, 16 iulie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Marți, 17 iulie

A semnat un Protocol de colaborare între Patriarhia Română și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în Salonul „Sfântul Cuvios Ioan Casian” din Palatul Patriarhiei.

Protocolul de colaborare are în vedere o serie de proiecte, programe și acțiuni care urmăresc sprijinirea comu­nităților românești din afara granițelor țării pentru păstrarea identității etnice, culturale și religioase.

Cu această ocazie, doamna Natalia Elena Intotero, ­Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru reînnoirea angajamentului de cooperare și a reliefat rolul Bisericii Ortodoxe Române în diaspora română.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat ­bucuria reînnoirii Protocolului de cooperare, evidențiind lucrarea pe care Biserica Ortodoxă Română o realizează în diaspora românească pentru unitatea și identitatea românilor și a rostit cuvântul „Unitate de credință și unitate de neam”.

 

Miercuri, 18 iulie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului Național ­Bisericesc.

 

Vineri, 20 iulie

În ziua de pomenire a Sfântului Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în biserica Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol, ­Stavropighie patriarhală.

 

Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, Stavropighie patriarhală, duminică, 22 iulie 2018

 

Duminică, 22 iulie

În ziua de 22 iulie 2018, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sărbătorit împlinirea a 67 de ani. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol, Stavropighie patriarhală, și a rostit cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile Sfintei Evanghelii care se citește în Duminica a 8-a după Rusalii (Înmulțirea pâinilor).

Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte ­Arhiepiscop Casian a rostit un cuvânt aniversar în care a evidențiat pregătirea teologică academică și slujirea eclesială a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul adresat cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile și darurile primite, tuturor celor care au contribuit la formarea Sa duhovnicească, intelectuală și culturală, ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și tuturor celor care sprijină activitatea Bisericii: „Părinții ne-au dăruit darul vieții, sub binecuvântarea lui Dumnezeu, și noi trebuie să folosim viața ca binecuvântare de la Dumnezeu pentru a înmulți darurile în Biserică, în popor. Ne aducem aminte cu recunoștință de părinții după trup, de părinții duhovnicești, de profesori și de toți cei care ne-au ajutat în viață ca să ne formăm duhovnicește, intelectual, cultural. Mulțumim în mod deosebit și pentru toată lucrarea pe care noi o săvârșim în cooperare cu ierarhii membri ai Sfântului Sinod, cu clerul și credincioșii, cu monahii și cu monahiile, și cu autoritățile de stat, centrale și locale, pentru că în multele sale activități, culturale, sociale, misionare, pastorale, Biserica are nevoie să cultive comunicarea și ­cooperarea, comuniunea și coresponsabilitatea. Mulțumim ierarhilor prezenți în mod deosebit pentru că au venit ca să se roage împreună cu noi în această zi de sărbătoare și, desi­gur, să ne rugăm împreună cu dumneavoastră”.

În încheiere, după binecuvântarea credincioșilor, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a așezat o candelă aprinsă și a rostit o rugăciune de dezlegare la mormântul vrednicului de pomenire părinte Arsenie Papacioc, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 7 ani.

A primit în audiență pe Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

 

Marți, 24 iulie

A adresat Preafericitului Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade, un mesaj de compasiune și solidaritate cu victimele incendiilor de pădure din regiunea Atenei, cele mai grave din ultimul deceniu, în urma cărora și-au pierdut viața peste 50 de persoane și s-au înregistrat mai mult de 150 de răniți, unii în stare foarte gravă.

A primit în audiență pe Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

 

Miercuri, 25 iulie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

 

Vineri, 27 iulie

A efectuat o vizită de lucru la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.

Duminică, 29 iulie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură la Parohia „Sfântul Anton”-Curtea Veche, ­Protopopiatul Sector 3 Capitală.

 

Luni, 30 iulie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Marți, 31 iulie

A primit în audiență pe domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte.

 

Miercuri, 1 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A adresat un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a doamnei preotese Maria Misaroș, soția vrednicului de pomenire părinte Teodor Misaroș (fost protopop al Protopopiatului Micherechi între anii 1972-1976 și vicar al Vicariatului Ortodox Român din Ungaria, între anii 1976-1983).

 

Duminică, 5 august

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” -Nou, Paraclis patriarhal, din București.

 

Luni, 6 august

În ziua sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală și a rostit cuvânt de învățătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Marți, 7 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Miercuri, 8 august

A hirotesit duhovnici unsprezece preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei de hirotesie, Patriarhul României a subliniat că hirotesia întru duhovnic reprezintă o lucrare apostolică, explicând faptul că duhovnicul trebuie să evite două extreme: rigiditatea sau asprimea exagerată și relativismul sau îngăduința exagerată.

 

Joi, 9 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

Duminică, 12 august

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în biserica Mănăstirii Pasărea din județul Ilfov.

 

Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reședința Patriarhală, luni, 13 august

 

Luni, 13 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A primit la Reședința Patriarhală pe Înaltpreasfințitul Părinte Nicholas Baalbaki, Mitropolit de Hama, Patriarhia Antiohiei, și pe Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, Patriarhia Antiohiei.

A săvârșit slujba de binecuvântare a Coroanei reconstituite a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, realizată de Mănăstirea Putna. Slujba a avut loc în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reședința ­Patriarhală.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat simbolismul ­Coroanei Marelui Domnitor, reconstituită, și faptul că „Sfântul Ștefan cel Mare nu a fost numai apărătorul Moldovei, ci și al întregii creștinătăți în secolul al XV-lea”.

 

Miercuri, 15 august

În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală și a rostit cuvânt de învățătură. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Joi, 16 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului Național ­Bisericesc.

 

Duminică, 19 august

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

Cu prilejul Duminicii migranților români, a adresat un mesaj tuturor românilor aflați în diasporă, intitulat „Unitate de credință și unitate de neam, în Anul Centenar”.

 

Luni, 20 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Marți, 21 august

A primit la Reședința Patriarhală pe preacuviosul părinte arhimandrit Efrem Vatopedinul, starețul Mănăstirii ­Vatoped din Muntele Athos.

 

Miercuri, 22 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A adresat un mesaj de condoleanțe, intitulat „Un istoric și un avocat al limbii române corecte – Academicianul Marius Sala (1932-2018)”, la slujba de înmormântare a academicianului Marius Sala.

 

Casa memorială și pinacoteca „Ghenadie Petrescu” de la Mănăstirea Căldărușani, sâmbătă, 25 august

Sâmbătă, 25 august

A săvârșit slujba Parastasului pentru Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu, în biserica Mănăstirii Căldărușani din județul Ilfov, unde se află mormântul mitropolitului de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 100 de ani. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei de pomenire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „O sută de ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Primat Ghenadie ­Petrescu (1918-2018)”, apoi a depus o coroană de flori la mormântul acestuia.

În continuare, a săvârșit slujba de binecuvântare a casei memoriale și pinacotecii „Ghenadie Petrescu” de la Mănăstirea Căldărușani, în urma finalizării amplelor lucrări de restaurare a clădirii în acest an, când au fost co­memorați 100 de ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire ierarh Ghenadie Petrescu († 31 august 1918), Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Române (1893-1896), stareț al Mănăstirii Căldărușani (1905-1918).

În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul Bisericii ­Ortodoxe Române a prezentat un scurt istoric al casei memoriale și pinacotecii „Ghenadie Petrescu“, menționând că această clădire „a fost consolidată și restaurată de ­Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului între anii 2006-2012, dar din lipsă de fonduri lucrările s-au oprit. Întrucât în 2018 celebrăm Anul Centenar al Marii Uniri din 1918, s-a hotărât ca Arhiepiscopia Bucureștilor să ofere sprijinul financiar necesar pentru terminarea lucrărilor”. De asemenea, Preafericirea Sa a prezentat volumul „Mitropolitul Primat Ghenadie ­Petrescu”, apărut recent la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Apoi a oferit Diploma și Medalia „2018 – Anul omagial al unității de credință și de neam” persoanelor care au contribuit în mod deosebit la realizarea lucrărilor de restaurare.

După acest moment festiv, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat și Casa „Atanasie Dincă”, vechea clădire a stăreției Mănăstirii Căldărușani.

 

Duminică, 26 august

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în biserica Mănăstirii Ţigănești, din localitatea ilfoveană Ciolpani.

 

Luni, 27 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Joi, 30 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanența Consiliului Național ­Bisericesc.

A adresat un mesaj de condoleanțe intitulat „Doamna preoteasă Andra-Elena Ursuleasa (1986-2018), mamă jertfelnică și soție devotată”, la slujba de înmormântare a doamnei preotese Andra-Elena Ursuleasa, oficiată în biserica Parohiei Dudu II, Protoieria Ilfov Sud.

 

 

Duminică, 2 septembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de ­învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 3 septembrie

A săvârşit slujba de sfinţire a celor şase clopote de la ­Catedrala Mântuirii Neamului, înainte de ridicarea lor în turnul-clopotniţă. La slujbă au participat Preasfinţiţii Părinţi Episcopi-vicari Varlaam Ploieşteanul şi Timotei Prahoveanul, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, membrii Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, slujitorii de la Paraclisul Catedralei Naţionale, precum şi membri ai echipei de coordonare a lucrărilor.

În cuvântul rostit după slujba de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre istoricul, semnificaţia şi utilitatea clopotelor în cultul creştin.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 4 septembrie

A prezidat, la Reşedinţa Patriarhală, şedinţa de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi ­Dobrogei.

 

Miercuri, 5 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

În perioada 5-7 septembrie 2018, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat o vizită canonică în Arhiepiscopia Sibiului cu prilejul participării la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi (ITO) – 2018.

În ziua de miercuri, 5 septembrie 2018, Patriarhul ­Românie a ajuns la Sibiu, unde a fost întâmpinat la Aeroportul Internațional de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, consilieri ai Arhiepiscopiei Sibiului şi un grup de tineri voluntari participanţi la ITO 2018.

După primirea oficială de la Aeroportul Internațional ­Sibiu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, şi Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a săvârşit slujba de binecuvântare a Cantinei şcolare ­(sociale) „Sfântul Stelian” a Arhiepiscopiei Sibiului.

Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit pentru cantina nou sfinţită şi inaugurată o icoană a Preasfintei Treimi și i-a felicitat pe toți cei care au contribuit la realizarea acestui proiect social-filantropic.

În după-amiaza acestei zile, a vizitat Centrul cultural-misionar „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” de la Păltiniș.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: Discernământul – darul Preasfintei Treimi în sufletul omului credincios, participanților la cea de-a 26-a Conferință intercreştină internațională de spiritualitate ortodoxă, organizată la Mănăstirea din Bose, Italia, în perioada 5-8 septembrie 2018.

 

Joi, 6 septembrie 2018

A participat, în Piața Mare a oraşului Sibiu, la festivitatea de deschidere a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) – 2018. În cadrul evenimentului s-au intonat imnuri și cântece specifice, s-au rostit cuvântări din partea ierarhilor și autorităților prezente și au fost evidențiate delegațiile de tineri din partea Bisericilor Ortodoxe surori și a eparhiilor românești din țară și străinătate.

Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat tinerilor prezenţi cuvântul intitulat: „Credinţa în Dumnezeu şi dragostea de neam au susţinut lupta pentru unitate naţională”.

A adresat un mesaj de binecuvântare, cu titlul: „Doi mari teologi europeni admiratori ai Sfântului ­Maxim Mărturisitorul”, la Simpozionul teologic inter­național „Dumitru Stăniloae și Hans Urs von Balthasar despre Părinții Bisericii (Sfântul Maxim Mărturisitorul)”, organizat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, în perioada 6-8 septembrie 2018.

 

 

Mănăstirea Cozia din Arhiepiscopia Râmnicului, vineri, 7 septembrie

 

Vineri, 7 septembrie

A săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate la Centrul social-pastoral „Sfântul Ilie” din Călimăneşti al Patriarhiei Române.

A vizitat Mănăstirea Cozia din Arhiepiscopia Râmnicului.

 

Duminică, 9 septembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de ­învăţătură în biserica Centrului social-cultural „Miron Patriarhul”-Dragoslavele, judeţul Argeş, Stavropighie patriarhală.

 

Luni, 10 septembrie

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Educația – lumină pentru viață şi bucurie de Centenar”, la ­începutul anului şcolar 2018-2019.

 

Marţi, 11 septembrie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, Bulgaria. Cu acest prilej a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Naum un veșmânt care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase ­Parascheva de la Iaşi pentru Mitropolia din Sofia, ­Bulgaria, la solicitarea Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 12 septembrie

A primit în audienţă pe PC pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

 

Joi, 13 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita domnului acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

 

Vineri, 14 septembrie

În ziua praznicului Înălţării Sfintei Cruci, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” – Caraiman, Buşteni, judeţul Prahova, cu ocazia hramului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de ­Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Sâmbătă, 15 septembrie

A săvârşit slujba de sfinţire a locului şi punerea pietrei de temelie pentru Biserica Eroilor Români de pe platoul munților Bucegi.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre necesitatea şi semnificaţia construirii acestui nou locaş de cult.

 

 

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” – Caraiman, duminică, 16 septembrie

 

Duminică, 16 septembrie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci”-Caraiman, împreună cu Preasfinţitul 
Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învăţătură la ­Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci.

 

Marţi, 18 septembrie

A participat la Conferinţa internaţională „România şi evenimentele istorice din perioada 1914-1920. Desăvârşirea Marii Uniri şi Întregirea României”, organizată de Academia Română şi Preşedinţia 
României, la Ateneul Român.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 19 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe doamna Ecaterina Bria, soţia regretatului preot profesor de teologie Ion Bria, împreună cu domnul Alexandru Bria, fiul acestora.

A acordat Diploma cu medalia omagială și comemorativă dedicate Centenarului Marii Uniri membrilor Corului bărbătesc „Cantus Domini”, coordonat de părintele arhidiacon Constantin-Răzvan Ştefan. Corul „Cantus ­Domini” a obținut în această vară trei medalii de aur la un prestigios concurs-festival internațional, care se adaugă unui valoros palmares.

 

Joi, 20 septembrie

A vernisat Expoziţia de fotografii, documente şi cărţiViaţa şi activitatea Patriarhului Miron Cristea”, organizată de Biblioteca Sfântului Sinod, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

A prezidat Sinaxa stareţilor, stareţelor, egumenilor şi egumenelor din Arhiepiscopia Bucureştilor, desfăşurată în Sala „Conventus” a Palatului Patriarhiei. Tema sinaxei a fost inspirată de tema anului 2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri.

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de binecuvântare în care a a evidențiat rolul deosebit pe care l-au împlinit mănăstirile de-a lungul istoriei, mai ales în momente grele din istoria poporului român, precum în timpul Primului Război Mondial.

 

Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, vineri, 21 septembrie

 

Vineri, 21 septembrie

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita Excelenţei Sale Doamna Isabel Rauscher, Ambasadorul Austriei în ­România.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul acad. prof. univ. dr. Leon Dănăilă şi pe domnul Igor Butnaru, scriitor.

A primit în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei un grup de elevi şi profesori participanţi la simpozionul de comunicări care a încheiat proiectul naţional „Comori ale spiritualităţii româneşti”, organizat de Colegiul Mihai Viteazul din Bucureşti.

În contextul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, în perioada 1 octombrie 2017 – 21 septembrie 2018, Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti a desfăşurat prima ediţie a proiectului naţional „Comori ale spiritualităţii româneşti”. Scopul principal al proiectului este promovarea valorilor autentice ale spiritualităţii româneşti în rândul elevilor şi al cadrelor didactice de la unităţi de învăţământ din diferite regiuni ale ţării.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „130 de ani de Drept bisericesc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București”, la Simpozionul internațional de drept bisericesc „Ius ecclesiasticum în viața Bisericii: 130 de ani de teologie canonică în Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București”, organizat în zilele de 20-21 septembrie 2018, la Palatul Patriarhiei din București.

 

Duminică, 23 septembrie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Luni, 24 septembrie

A prezidat Sinaxa stareţilor și stareţelor din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, la Aşezământul social-filantropic „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, din localitatea Lacu Sărat, judeţul Brăila.

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de binecuvântare.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 25 septembrie

A săvârşit slujba de târnosire a bisericii voievodale de la Mănăstirea Măxineni din Arhiepiscopia Dunării de Jos, împreună cu ierarhi din Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al plaiurilor, şi Prea­sfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

La final, Patriarhul României a tâlcuit înţelesurile teologice ale săvârşirii slujbei de sfinţire a unei biserici. În continuare, Preafericirea Sa a oferit distincţii celor care au contribuit în mod deosebit la lucrările de reconstrucţie a mănăstirii.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Mănăstirii Măxineni un fragment din moaştele ­Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu.

 

Miercuri, 26 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 27 septembrie

A adresat un mesaj de binecuvântare, cu titlul: Bucuria comuniunii între generaţii în Anul Centenar, ­tuturor studenţilor, profesorilor şi ostenitorilor Universităţilor din România, cu ocazia începutului anului universitar 2018-2019.

A primit în audienţă pe PCuv. arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, Arhiepiscopia Iaşilor.

 

Vineri, 28 septembrie

A adresat un mesaj de condoleanţe, având titlul: „Slujitor vrednic și jertfelnic al Sfântului Altar și al credincioșilor”, la slujba de înmormântare a preotului Grigore Melinte (1949-2018), preot pensionar, îmbisericit pe seama Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi”-Pantelimon, 
Protoieria Ilfov Sud.

 

Centrul cultural-social „Sfântul Spiridon. Casa Trimitunda” al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon” – Nou din București, sâmbătă, 29 septembrie

 

Sâmbătă, 29 septembrie

A participat, în Catedrala Patriarhală, la slujba de Te Deum pentru deschiderea şedinţei de constituire a ­Adunării Naţionale Bisericeşti.

A prezidat şedinţa de constituire a Adunării Naţionale Bisericeşti pentru perioada 2018-2022, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei.

În cadrul şedinţei a fost aprobat şi apoi citit Apelul Adunării Naționale Bisericești pentru participarea la referendum în zilele de 6 și 7 octombrie 2018, intitulat „Să spunem DA familiei binecuvântate de Dumnezeu!”

A săvârşit slujba de binecuvântare a Centrului cultural-social „Sfântul Spiridon. Casa Trimitunda” al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou din Bucureşti, în prezenţa mai multor ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După cuvântul de binecuvântare, Preafericirea Sa a oferit distincţii celor care au contribuit în mod deosebit la consolidarea, restaurarea și dotarea Casei Trimitunda.

 

Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, vineri, 30 septembrie

 

Duminică, 30 septembrie

A săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, la împlinirea a unsprezece ani de la întronizarea ­Preafericirii Sale ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe ­Române. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie, în prezenţa Patriarhului României şi a soborului de ierarhi, a fost oficiată slujba de Te Deum, ca mulţumire şi recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile din viaţa Bisericii Ortodoxe Române în cei unsprezece ani de slujire patriarhală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Cuvântul de felicitare din partea Sfântului Sinod, intitulat „Patriarhul Daniel slujind unitatea naţională în duhul înaintaşilor”, a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.

După cuvântul de mulțumire, Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel a rostit Apelul Adunării Naţionale ­Bisericeşti pentru participarea la referendum în 6-7 ­octombrie 2018 cu titlul „Să spunem DA familiei binecuvântate de Dumnezeu!

Apoi a urmat un moment festiv în Sala „Europa ­Christiana” a Palatului Patriarhiei, în cadrul căruia au fost citite mesajele de felicitare din partea reprezentanţilor instituţiilor statului.

 

 

 

A consemnat:

Arhimandrit Andrei Anghel,

Secretar, Cabinetul Patriarhal

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter