Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Marţi, 1 mai

A adresat un mesaj de felicitare, intitulat: „Un ierarh dinamic şi misionar”, Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la întronizare.

A adresat un mesaj de binecuvântare, cu titlul: „Misiune binecuvântată pentru unitatea de credință și de neam”, la lucrările simpozionului cu tema: „Centenarul Marii Uniri şi locul românilor în Europa”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, la Oslo, Norvegia.

 

Miercuri, 2 mai

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei.
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei câte un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, şi ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, precum şi un veşmânt care a acoperit moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Vineri, 4 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A vizitat şantierele de la: Mănăstirea Cernica (noul muzeu şi Biserica Sfântul Nicolae), Centrul cultural-misionar ­„Familia” al Patriarhiei Române şi Centrul pentru tineretSfântul Ilie Tesviteanul” al Arhiepiscopiei Bucureştilor, din oraşul Pantelimon, şi Catedrala Mântuirii Neamului.

 

Duminică, 6 mai

A săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Catedrala Patriarhală.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul Model de viață dăruită permanent lui Dumnezeu și semenilor, la slujba de înmormântare a părintelui Ştefan Stănculescu (1944-2018), preot pensionar, îmbisericit la Parohia Apostol, Protoieria Sector 3 Capitală.Luni, 7 mai

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Valentin Popa, ministrul educaţiei naţionale.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 8 mai

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

 

Miercuri, 9 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A participat la recepţia organizată în Grădina Palatului Cotro­ceni de Excelenţa Sa domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, şi doamna Carmen Iohannis, cu prilejul Zilei Europei.

 

Joi, 10 mai

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Excelenţa Sa domnul Guillermo Ordoria, Ambasadorul statului Mexic în România, în vizită de prezentare.

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita domnului George Vladimir Ivaşcu, ministrul culturii şi identităţii naţionale.

A adresat un mesaj de felicitare Principesei Margareta, ­Custodele Coroanei Regale a României, cu ocazia Zilei Naţionale a Regalităţii.

A adresat un mesaj, intitulat „Binecuvântări şi felicitări pentru trei rodnice aniversări”, cu ocazia Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, organizat la Paris, în perioada 10-13 mai 2018, congres care a marcat „împlinirea a 20 de ani de la hirotonia și întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif ca Arhiepiscop Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale (15 martie 1998). Misiunea desfășurată, cu timp și fără timp, de Înaltpreasfinția Sa în primul deceniu de păstorire a dus la înființarea altor două eparhii, una pentru Italia (San Marino și Malta, în iunie 2007) și alta pentru Spania și Portugalia (în octombrie 2008), eparhii care sărbătoresc 10 ani de la întronizarea primului lor episcop: Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, în Italia (8 mai 2008) și, respectiv, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, în Spania (25 mai 2008), ambele primind, în acest an aniversar, prin purtarea de grijă a Sfântului Sinod, câte un arhiereu vicar: Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, pentru Episcopia Italiei, și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, pentru Episcopia Spaniei și Portugaliei”.

 

Sâmbătă, 12 mai

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat „Tinerii sunt binecuvântare pentru Familie, Biserică şi Societate”, cu prilejul Congresului Studenţilor din România, ediţia a 11-a.

 

Duminică, 13 mai

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, din Bucureşti.

A adresat un mesaj de binecuvântare, având titlul: „O nouă poartă a cerului la Mănăstirea Dumbrava, ocrotită de Maica Domnului”, la slujba de târnosire a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a Mănăstirii Dumbrava, Arhiepiscopia Alba Iuliei.

 

Luni, 14 mai

A prezidat Conferinţa pastoral-misionară semestrială de primăvară, cu tema: „2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam”, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului ­Patriarhiei. La conferinţă au participat clericii din toate protopopiatele Capitalei şi judeţul Ilfov, preoţii de caritate şi cei din structurile MApN şi MAI.
În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenţi un cuvânt cu titlul: „2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam”.

 

Marţi, 15 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Excelenţa Sa domnul Valery Kuzmin, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti.

 

Miercuri, 16 mai

A participat la ceremonia de deschidere oficială a celei de-a V-a ediţii a proiectului „Podurile toleranţei”, cu tema „Contri­buţia minorităţilor naţionale din România la diversitatea şi vitalitatea culturii europene”, la Muzeul Naţional Cotroceni.
Cu prilejul acestui eveniment, Preafericirea Sa a adresat un mesaj intitulat: România – punte între Orient şi 
Occident”.

A efectuat o vizită de şantier la sediul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: „Părintele Paul Munteanu – mărturisitor al Ortodoxiei în timpul regimului comunist”, la slujba de înmormântare a părintelui Paul Munteanu, preot pensionar, îmbisericit la Parohia 
„Sfântul Ioan”Piață, Protoieria Sector 3 Capitală.

 

Joi, 17 mai

În ziua praznicului Înălţarea Domnului, hramul principal al Catedralei Naţionale, zi dedicată şi pomenirii Eroilor români, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului şi a rostit cuvânt de învăţătură.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a oficiat slujba Parastasului pentru pomenirea eroilor neamului românesc.

Apoi a vizitat şantierul Catedralei Naţionale.

 

Vineri, 18 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit la Reşedinţa Patriarhală o delegaţie a Bisericii ­Ortodoxe Ruse, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk.

 

Duminică, 20 mai

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Parohiei „Sfânta Vineri” – Drumul Taberei, Protopopiatul Sector 6 Capitală.

 

Luni, 21 mai

În ziua serbării hramului istoric al Catedralei Patriarhale, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, împreună cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învăţătură.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a premiat ­câştigătorii Concursului naţional cultural-artistic „Unirea: Libertate și Unitate”, organizat de Patriarhia Română.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a premiat, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, câştigătorii Concursului naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinţei”, ediţia a 7-a, organizat, de asemenea, de Patriarhia Română.

Apoi, a avut loc vernisarea ExpozițieiIcoana ortodoxă – lumina credinţei” în care au fost prezentate lucrările câștigătorilor concursului cu acelaşi nume. Cu această ocazie a fost lansat și catalogul expoziției.

 

 

A participat la concertul „Regal pentru Centenar”, organizat de Patriarhia Română şi Primăria Capitalei prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), la Ateneul Român.
Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat celor prezenţi cuvântul intitulat „Marea Frescă a Ateneului Român – celebrare iconică a istoriei neamului ­românesc”.

 

Marţi, 22 mai

A prezidat sesiunea festivă de deschidere a lucrărilor ­Congresului naţional de teologie „Unitate eclesială şi unitate naţională. Aspecte istorice şi teologice”, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei.
Cuvântul de deschidere al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-a intitulat: Unitate naţională – un dar sfânt şi o responsabilitate comună”.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Negrescu, ministrul delegat pentru afaceri europene.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A adresat un mesaj de binecuvântare, avânt titlul: „Sfântul Iosif cel Milostiv – fiu al Basarabiei şi părinte duhovnicesc al Moldovei”, cu prilejul proclamării locale a canonizării şi oferirii unui fragment din moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, parohiei din localitatea natală a sfântului, Răzălăi, raionul Sîngerei, ­Republica Moldova.

 

Miercuri, 23 mai

A oferit Diploma şi Medalia „2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” invitaţilor şi organizatorilor ­Congresului naţional de teologie „Unitate eclesială şi unitate naţională. Aspecte istorice şi teologice”. Evenimentul a avut loc în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni.

 

Joi, 24 mai

A participat, în Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală, la slujba de Te Deum pentru ­deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii ­Ortodoxe Române, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa ­Patriarhală.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: Un erudit diplomat român – academicianul Mircea Maliţa (1927-2018)”, la slujba de înmormântare a domnului academician Mircea Maliţa, „matematician, eseist, diplomat, care, prin întreaga sa activitate, a adus o contribuție semnificativă deopotrivă în domeniul cercetării științifice, a educației şi pedagogiei, cât şi în domeniul diplomatic şi social, cu recunoaștere în plan naţional şi internaţional”.

 

Vineri, 25 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A adresat un mesaj de felicitare, intitulat „Un promotor al valorilor perene româneşti – academicianul Eugen Simion la 85 de ani de viaţă”, domnului academician Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române şi fost preşedinte al Academiei Române, la împlinirea vârstei de 85 ani.

A adresat un mesaj de felicitare intitulat „Zece ani de păstorire rodnică a românilor ortodocşi din Peninsula Iberică la împlinirea a 10 ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Timotei în demnitatea de Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

 

Sâmbătă, 26 mai

A săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, ­împreună cu mai mulţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În timpul Sfintei Liturghii, împreună cu soborul de arhierei, a hirotonit întru arhiereu pe părintele arhimandrit ipopsifiu Veniamin Goreanu ca Episcop al Basarabiei de Sud.
După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a înmânat noului ierarh însemnele episcopale: mantia, crucea, engolpionul, camilafca şi cârja.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul României a evidenţiat activitatea pastoral-misionară, administrativă şi didactică a Preasfinţitului Părinte Veniamin.

 

Duminică, 27 mai

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile), Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa, împreună cu cei doi ierarhi, a oficiat slujba Vecerniei Rusaliilor.

A rostit cuvânt de învăţătură, după slujba Pavecerniţei, ­în biserica Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti, cu ocazia ­hramului istoric.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit apoi Altarul de vară, după care a binecuvântat statuia Patriarhului ­Justinian Marina din incinta mănăstirii.

La final, a binecuvântat lucrările de restaurare realizate la muzeul-lapidariu.

 

Luni, 28 mai

A participat, în Sala Europa Christiana a Palatului ­Patriarhiei, la momentul aniversar organizat cu ocazia serbării hramului Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române.

Au fost săvârşite Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, în Catedrala Patriarhală, de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, apoi a urmat un ­moment aniversar la Palatul Patriarhiei, în cadrul căruia Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare, intitulat: Centrul de Presă Basilica – misiune pentru cultivarea unităţii de credinţă şi de neam a românilor”.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul şi ostenitorii Centrului de Presă Basilica, a vizitat parcul nou amenajat al Palatul Patriarhiei.

 

Marţi, 29 mai

A prezidat sesiunea festivă de deschidere a lucrărilor ­Conferinţei naţionaleUnitate dogmatică şi specific naţional în pictura bisericească”, ediţia a 6-a, cu tema „Patrimoniu naţional bisericesc, mărturie vie a unităţii de credinţă şi ­neam”, la Palatul Patriarhiei.
Cuvântul de deschidere al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-a intitulat: Arta bisericească – un tezaur ­cultural naţional care trebuie conservat, îmbogăţit şi evidenţiat.

A prezidat şedinţa de constituire a noii Adunări eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, în Sala Sfântului Sinod a ­Reşedinţei Patriarhale.

 

Miercuri, 30 mai

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul ­Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi ­Meridionale.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul: „Un om erudit şi un vindecător de boli – profesorul Constantin Milică (1929-2018)”, la slujba de înmormântare a domnului profesor universitar Constantin I. Milică, „cunoscut fitoterapeut, dascăl de mare prestigiu al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară «Ion Ionescu de la Brad» din Iaşi, fiind totodată și cercetător român de prestigiu”.

 

Joi, 31 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

 

Duminică, 3 iunie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în biserica Mănăstirii Samurcăşeşti din județul Ilfov.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Copiii – daruri ale lui Dumnezeu pentru familie, Biserică şi ­societate”, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului (1 iunie 2018) şi al Duminicii Părinților și Copiilor (3 iunie 2018).

 

Luni, 4 iunie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Miercuri, 6 iunie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative ­aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Național Bisericesc.

 

Joi, 7 iunie

A primit în audienţă, la Palatul Patriarhiei, o delegaţie a Comitetului Executiv al Comisiei de dialog între Vatican şi Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB).

 

Din delegaţie au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte ­Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, comoderator al comitetului, Excelenţa Sa Martin Diarmuid, Arhiepiscopul romano-catolic de Dublin, Primat al Irlandei şi comoderator al comitetului, pr. Ioan Sauca, secretar general adjunct al CMB, Excelenţa Sa Episcopul Brian Farrel, secretar al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştină, Vatican, pr. dr. Andrzej Choromański, director la Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creştină, prof. dr. Matheus Odair, directorul Comisiei pentru Credinţă şi Constituţie, şi dr. Martin Robra, director la CMB pentru relaţii cu Bisericile membre.

 

Vineri, 8 iunie

A primit în audienţă pe Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

 

Sâmbătă, 9 iunie

A efectuat o vizită de şantier la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, unde se desfăşoară ample lucrări de restaurare la biserica mănăstirii, finalizarea lucrărilor la un nou Altar de vară, precum şi alte lucrări de zidire sau renovare şi reînnoire.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: „Mărturisitor al credinţei în vreme de prigoană şi dascăl al rugăciunii – arhimandritul Mina Dobzeu (1921-2018)”, la slujba de înmormântare a părintelui Mina Dobzeu, „unul dintre ­duhovnicii cunoscuţi ai Bisericii noastre, monah cărturar, rugător şi mărturisitor al credinţei creştine în timpul regimului comunist”.

 

Duminică, 10 iunie

În Duminica a doua după Rusalii, închinată Sfinţilor Români, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dealu din Arhiepiscopia Târgoviştei, împreună cu mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de ­învăţătură despre Sfinţii Români şi apoi cuvântul intitulat: Comemorarea primului domnitor al tuturor românilor – Mihai Viteazul, la Duminica Sfinților Români, în Anul Centenar al Marii Uniri din 1918”.

În continuare, Preafericirea Sa, împreună cu ierarhii prezenţi, a săvârşit slujba de resfinţire exterioară a bisericii Mănăstirii Dealu.

După slujba de resfinţire, a fost oficiată slujba Parastasului pentru domnitorul Mihai Viteazul, la mormântul unde este înhumat capul domnitorului.

Cu prilejul acestor evenimente, Patriarhul României a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, un engolpion cu chipul Maicii Domnului şi a dăruit pentru biserica aşezământului monahal o cruce de binecuvântare lucrată în Atelierele Patriarhiei Române, tămâie naturală din Oman şi mai multe cărţi de cult, iar pentru biblioteca mănăstirii noi apariţii editoriale de la Editurile Patriarhiei. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană cu chipul Maicii Domnului şi un buchet de flori.

De asemenea, Preafericirea Sa a oferit OrdinulSfinţii ­Împăraţi Constantin şi Elena” maicii stavrofore Emanuela Preda, stareţa mănăstirii.

 

Luni, 11 iunie

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Theodosios, Arhiepiscop de Sevastia, Patriarhia ­Ierusalimului.

Cu prilejul examenelor din acest an şcolar, Preafericitul Părinte Daniel a adresat tinerilor elevi un mesaj de ­„Binecuvântare şi încurajare”.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

 

Miercuri, 13 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative ­aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit în audienţă pe pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, ­decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

 

Vineri, 15 iunie

A primit în audienţă pe pr. Mihai Pavel, inspector la Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale.

 

Duminică, 17 iunie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, ­împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură.

A primit la Reşedinţa Patriarhală un grup de pelerini din Parohia Corneşti, Protopopiatul Huedin, judeţul Cluj, ­coordonat de preotul paroh Dănuţ-Gheorghe Pintea.

 

Luni, 18 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 20 iunie

A primit în audienţă pe pcuv. arhim. Arsenie Popa, stareţul Mănăstirii Sihăstria din judeţul Neamţ.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A hirotesit întru duhovnici cinci preoţi din Arhiepiscopia ­Bucureştilor, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia şi responsabilitatea slujirii de duhovnic.

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Veniamin, ­Episcopul Basarabiei de Sud.

 

Joi, 21 iunie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

 

Vineri, 22 iunie

A săvârşit slujba de punere a pietrei de temelie pentru noua biserică ce va fi construită în incinta Ministerului Apărării Naţionale. Noua biserică va avea hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre valoarea şi importanţa construirii unei biserici în mijlocul comunității.

A adresat un mesaj de condoleanţe familiei regretatului Ilie Dumitru Haralambie Mitea, membru al Adunării Naţionale Bisericeşti, ca reprezentant al Arhiepiscopiei Sibiului.

 

Duminică, 24 iunie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Reşedinţei Patriarhale, cu ocazia hramului – Naşterea ­Sfântului Ioan Botezătorul. După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură.

A adresat un mesaj, intitulat: „Martirajul ca mărturisire supremă a lui Hristos”, la Congresul Interortodox de ­Teologie, cu tema Sfântul Ieromartir, Patriarh al Alexandriei şi al Constantinopolului, Chiril Lucaris, organizat la ­Alexandria, Egipt, în perioada 24-27 iunie 2018.

 

Luni, 25 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 26 iunie

A participat, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, la festivitatea de Depunere a Jurământului pentru absolvenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, promoţia 2018.
Cu acest prilej, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de felicitare şi binecuvântare, intitulat: „Teologia – ştiinţă a mântuirii şi bucuriei veşnice”.

A primit în audienţă pe tânărul teolog Nicholas Bishara, ­absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (promoţia 2018), bursier ortodox palestinian, împreună cu părinţii săi.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat „Sfântul Apostol Pavel – model actual de misiune creştină”, participanţilor la cea de a 24-a ediţie a Congresului internaţional „Pavleia”, organizat de Mitropolia din Veria, Grecia, în perioada 26-29 iunie 2018. Tema aleasă spre a fi dezbătută în acest an a fost „Binevestirea Sfintei Evanghelii (Evanghelizare) și misiune, după Sfântul Apostol Pavel”. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfinţitul ­Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria.

 

Miercuri, 27 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

La finalul Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, a oferit Diploma şi Medalia „2018 – Anul omagial al unităţii de ­credinţă şi de neam” persoanelor care au contribuit în mod deosebit la realizarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român” şi la evenimentul de lansare a acestuia, în data de 21 mai 2018.
Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel rostit cu această ocazie a fost intitulat: „Recunoştinţă pentru ­lansarea filmului documentar «Marea Frescă a ­Ateneului Român»”.

 

 

Vineri, 29 iunie

În ziua sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ­săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa a slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

A primit la Reşedinţa Patriarhală o delegaţie a Patriarhiei Ecumenice, din care au făcut parte parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Emanuel, Mitropolitul Franţei; Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Pergam; şi Înaltpreasfinţitul ­Părinte Bartolomeu, Mitropolit de Smirna şi secretar general al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice.

 

 

 

 

A consemnat:

Arhimandrit Andrei Anghel,

Secretar, Cabinetul Patriarhal

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns