Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Joi, 1 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita Excelenţei Sale Domnul Oleksandr Bankov, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în România.

 

Duminică, 4 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din ­Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 5 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 7 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 8 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

 

Duminică, 11 martie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală împreună cu Preasfinţiţii Episcopi-vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul.

După Sfânta Liturghie, a primit la Reşedinţa Patriarhală Corul „Cantate Domino” al Seminarului Teologic Ortodox „Nifon ­Mitropolitul” din Bucureşti, care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie din Catedrala Patriarhală. Cu acest prilej, Preafericirea Sa le-a oferit elevilor seminarişti volumul Preafericirii Sale „Teologie şi Spiritualitate” şi „Acatistul Sfintei Cruci”.

 

Luni, 12 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 13 martie

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: „Un expert în construcții şi în consolidări de monumente istorice”, la înmormântarea prof. dr. Ing. Vasile Dascălu (1937-2018) din Iaşi.

 

Miercuri, 14 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A hirotesit întru duhovnici opt preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia şi responsabilitatea slujirii de duhovnic.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Emanuel, Mitropolitul ortodox al Franţei, Patriarhia Ecumenică.

A primit în audienţă pe PC pr. cons. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile europene, Bruxelles.

 

Joi, 15 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Episcopul Christopher Hill, președintele Conferinței Bisericilor Europene, pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Emmanuel al Franţei, vicepreședinte, și pe părintele Heikki Huttunen, secretar general în cadrul aceleiași instituții. La întâlnire a participat şi PC pr. cons. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei ­Patriarhiei Române pe lângă Instituţiile europene.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

 

Vineri, 16 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe doamna Diana Bubenek Turconi, ministru plenipotenţiar în cadrul Ministerului ­Afacerilor Externe, cu misiune permanentă pe lângă Sfântul Scaun.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte.

 

Duminică, 18 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii ­Neamului.

 

Luni, 19 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit al Reşedinţa Patriarhală pe domnul prof. ing. dr. ­Nicolae Noica.

A săvârşit slujba de sfinţire a raclei cu un fragment din moaştele Sfântului Miron, Episcopul Cretei, realizată la Atelierele Patriarhiei Române pentru Parohia „Miron Patriarhul”, Protopopiatul Sector 1 Capitală.

 

Marţi, 20 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Excelența Sa Doamna Tamar Samash, Ambasadorul statului Israel în România.

Miercuri, 21 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 22 martie

A acordat un interviu în care a vorbit despre Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi Sfântul Gheorghe Pelerinul, pentru filmul documentar „Viaţa Sfântului Iosif cel Milostiv (Naniescu)”.

 

Vineri, 23 martie

A adresat un mesaj de condoleanţe familiilor îndoliate ale românilor decedaţi în urma exploziei produse la o uzină chimică din Cehia, în ziua de vineri, 23 martie 2018.

 

Sâmbătă, 24 martie

În zilele de sâmbătă, 24 martie şi duminică, 25 martie 2018, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită canonică în Arhiepiscopia Iaşilor, cu prilejul proclamării solemne a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

În ziua de sâmbătă, 24 martie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat la Catedrala Mitropolitană din Iaşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și numeroși credincioși.

Cu acest prilej a fost săvârşită o slujbă de Te Deum.

După slujba de Te Deum, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a adresat Patriarhului României un cuvânt de bun venit.

În cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit pentru frumoasa primire şi a vorbit despre vieţile celor doi noi sfinţi, precum şi despre etapele canonizării şi stabilirea zilei de proclamare solemnă a canonizării. De asemenea, Preafericirea Sa a prezentat un scurt istoric al ­construirii Catedralei Mitropolitane din Iaşi, amintind şi de amplele lucrări de resaturare începute de Preafericirea Sa în timpul păstoririi la Iaşi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, lucrări continuate apoi de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.

După-amiază, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat expoziţia dedicată Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, organizată în Muzeul mitropolitan – Sala Sinaxar de la demisolul Catedralei Mitropolitane.

 

Duminică, 25 martie

În ziua sărbătorii Bunei Vestiri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași, împreună cu mai mulţi ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a rostit cuvânt de învățătură la sărbătoarea Bunei Vestiri.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat un cuvânt de învăţătură intitulat: „Unitatea de credinţă şi de neam se întărește prin lumina şi rugăciunile ­sfinţilor”.

 

Luni, 26 martie

A participat la Sesiunea omagială a Academiei Române, dedicată Centenarului Unirii României cu Basarabia.

În cadrul sesiunii omagiale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a prezentat participanţilor evenimentul religios care a avut loc la Iaşi în ziua de duminică, 25 martie 2018, şi anume: proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

 

Marţi, 27 martie

A participat la şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru Celebrarea Centenarului Unirii Basarabiei cu România, 27 martie 1918 – 27 martie 2018.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Unirea ­Basarabiei cu România – un act de dreptate istorică şi de demnitate patriotică”, cu prilejul aniversării Unirii ­Basarabiei cu România.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 29 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor reunite.

 

Sâmbătă, 31 martie

În sâmbăta din ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim sau Floriile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Biserica Ortodoxă a Antiohiei), Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a întâmpinat, în faţa Reşedinţei Patriarhale, pelerinii care au participat la ­Pelerinajul de Florii din Bucureşti.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit rugăciunea de sfinţire a icoanei Intrării Domnului în Ierusalim şi a iconiţelor de Florii, precum şi o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor. Apoi, a rostit un cuvânt de învăţătură.

La finalul pelerinajului de Florii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit câte un dar celor 8 paraclise patriarhale, constând în câte o cădelniță confecționată la Atelierele Patriarhiei Române și tămâie naturală din Oman. Evenimentul a avut loc în Salonul „Sfinții Români” din Reședința Patriarhală.

 

Duminică, 1 aprilie

În ziua de prăznuire a Intrării Domnului în Ierusalim ­(Duminica Floriilor), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a săvârşit rânduiala sfinţirii stâlpărilor, rostind rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie, care au fost oferite apoi credincioşilor prezenţi, împreună cu o iconiţă reprezentând Intrarea Domnului în Ierusalim.

Cu prilejul Duminicii Floriilor, Patriarhul României a urat La mulţi ani! tuturor credincioşilor care poartă nume de flori.

 

Luni, 2 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 3 aprilie

A adresat un mesaj de condoleanţe, având titlul: „Monah statornic şi pictor de biserici”, la slujba de înmormântare a părintelui arhimandrit Vartolomeu Florea (1933-2018) de la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ.

 

Miercuri, 4 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 5 aprilie

În Sfânta şi Marea Zi Joi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala ­Patriarhală, împreună cu Preasfinţiţii Părinţi Varlaam ­Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali, şi a rostit cuvânt de învăţătură.

 

Sâmbătă, 7 aprilie

A întâmpinat în Catedrala Patriarhală Sfânta Lumină de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, adusă la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Duminică, 8 aprilie

În noaptea de Înviere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit slujba Sfintei Învieri în faţa Reşedinţei Patriarhale, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei ­Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale, în prezenţa a mii de credincioşi. Preafericirea Sa a oferit Sfânta Lumină de la Ierusalim preoţilor slujitori, apoi aceştia au oferit-o tuturor celor prezenţi la slujba din noaptea Sfintelor Paşti.

La finalul slujbei, Preafericirea Sa a rostit cuvânt de învăţătură.

După slujba Sfintei Învieri, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de soborul de clerici slujitori ai Catedralei Patriarhale.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a dăruit credincioşilor prezenţi Pastorala de Sfintele Paşti intitulată „Învierea lui Hristos, slava iubirii Preasfintei Treimi”, Sfintele Paşti (pâine sfinţită), o pască mică, un ou roşu şi câte o iconiţă reprezentând Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

A săvârşit Vecernia Învierii Domnului sau slujba Învierii a doua, la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Biserica Ortodoxă a ­Antiohiei), Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, ­Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei ­Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a rostit cuvânt de învăţătură în care a explicat înţelesurile duhovniceşti ale acesteia.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe membrii Coralei „Nicolae Lungu” a Catedralei Patriarhale.

Cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare irenică Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori.

A adresat un mesaj de binecuvântare tuturor românilor, din ţară şi din străinătate, prin intermediul TRINITAS TV, Radio TRINITAS şi al site-ului de ştiri BASILICA ale Patriarhiei Române.

De asemenea, Preafericirea Sa a adresat „preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler şi preaiubiţilor credincioşi din Arhiepiscopia Bucureştilor” Pastorala cu titlul: „Învierea lui Hristos, slava iubirii Preasfintei Treimi”.

 

Marţi, 10 aprilie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

 

Miercuri, 11 aprilie

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Calinic, de la a cărui mutare la Domnul s-au împlinit 150 de ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Cernica împreună cu Înaltprea­sfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul slujbei, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învăţătură.

Cu prilejul comemorării celor 150 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ierarh Calinic, au fost sfinţite patru clopote noi pentru clopotniţa aşezământului monahal.

 

Vineri, 13 aprilie

În ziua sărbătorii Izvorul Tămăduirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit ­cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Duminică, 15 aprilie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din ­Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 16 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 17 aprilie

A participat la vernisarea expoziției de fotografie: ­Istoria ­Dealului Mitropoliei din București şi contribuția acestuia la identitatea culturală şi spirituală a Bucureștilor”, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, în cadrul căreia a rostit un cuvânt de binecuvântare.

În continuare, a participat la Simpozionul „Dealul Mitropoliei din București în istoria poporului român”, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul ­Patriarhiei.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenţi ­cuvântul: „De la Dealul Podgorenilor la ­Colina ­Patriarhiei”.

 

Miercuri, 18 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului ­Naţional Bisericesc.

 

Joi, 19 aprilie

A primit, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, pe participanţii la Adunarea Generală a CAR a clericilor şi salariaţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor.

A primit, în Salonul „Sfinţii Români” din Reşedinţa ­Patriarhală, pe participanţii la Adunarea Generală a ­FederaţieiFilantropia”.

 

Duminică, 22 aprilie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din ­Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: ­„Femeile mironosițe – modele de mărturisire a credinței în Hristos Cel înviat”, cu prilejul ­Duminicii Mironosiţelor.

 

Luni, 23 aprilie

A săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, cu ocazia hramului.

 

Marţi, 24 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A oferit Ordinul „Sfântul Apostol Andrei” domnului acad. prof. dr. Emilian Popescu, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de viaţă, în Salonul „Sfinţii Români” din Reşedinţa ­Patriarhală.

 

Miercuri, 25 aprilie

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Continuitatea cultivării valorilor, un dar al unității spirituale”, la cea de-a 5-a Conferinţă Internaţională pentru Educaţia Adulţilor, cu tema „Educaţia pentru valori. Continuitate şi context”, organizată la Iaşi şi Chişinău în zilele de 25-28 aprilie 2018.

 

Joi, 26 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul ­Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte.

 

Duminică, 29 aprilie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Ţigăneşti din Arhiepiscopia Bucureştilor.

 

 

 

A consemnat:

Arhimandrit Andrei Anghel,

Secretar, Cabinetul Patriarhal

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns