Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Joi, 1 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A participat, la Altarul de vară din curtea Catedralei Patriarhale, la Ceremonia de deschidere a Întâlnirii tinerilor ortodocși din toată lumea, organizată la Bucureşti, în perioada 1-4 septembrie 2016.

Cu acest prilej, Patriarhul Românie a adresat tinerilor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Credinţa în Iisus Hristos – izvor de bucurie“.

 

Vineri, 2 septembrie

A participat la lucrările Adunării Generale a Academiei Române.

În deschiderea şedinţei, Patriarhul României s-a rugat, împreună cu cei prezenţi, pentru victimele cutremurului din Italia din data de 24 august 2016.

A participat la Conferința duhovnicească cu tema Iisus Hristos – bucuria vieţii, la Sala Palatului din Bucureşti, eveniment din programul Întâlnirii tinerilor ortodocşi din toată lumea.

Apoi, Preafericirea Sa a întâmpinat, la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale, pe tinerii participanţi la Procesiunea luminilor. Patriarhul României a participat împreună cu tinerii la Rugăciunile de seară, rostite de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.

 

Duminică, 4 septembrie

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit prima Sfântă Liturghie la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală, înconjurat de un sobor de ierarhi români şi străini. Evenimentul liturgic a făcut parte din programul Întâlnirii tinerilor ortodocși din toată lumea. Cu această ocazie, Patriarhul României a rostit cuvântul intitulat „Bucuria comuniunii și dinamica misiunii creștine“. La final, a avut loc festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea, desfășurată în capitala țării noastre în perioada 1-4 septembrie 2016.

În încheierea evenimentului, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, însoţit de mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre, clerici şi tineri participanţi la Întâlnirea Tinerilor ortodocşi din toată lumea.

A deschis lucrările Congresului Internaţional de Teologie Educaţia religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale, organizat de Patriarhia Română, în perioada 4-7 septembrie 2016, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti. Cu această ocazie, Preafericirea Sa a rostit cuvântul cu titlul: „Educația religioasă – formarea tinerilor pentru viață“.

 

Marţi, 6 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 8 septembrie

În ziua sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

 

Vineri, 9 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor reunite.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

 

Sâmbătă, 10 septembrie

A săvârşit slujba de târnosire a bisericii cu hramurile Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a Parohiei Otopeni, Protopopiatul Ilfov Nord. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

La final, Patriarhul României a oferit mai multe distincţii persoanelor care au contribuit în mod deosebit la construirea şi înfrumusețarea acestei biserici. Pentru noua biserică, Preafericirea Sa oferit în dar o cruce de binecuvântare şi mai multe cărți de cult.

În semn de aleasă recunoştinţă, domnul primar Gheorghe Silviu Constantin a conferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de Cetăţean de onoare al orașului Otopeni.

 

Duminică, 11 septembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj, având titlul: „Binecuvântare pentru un nou an şcolar“, la începutul anului şcolar 2016-2017.

 

Marţi, 13 septembrie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, vizita domnului Constantin Mihail Grigorie, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Croaţia.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul: „Un intelectual erudit şi harnic“, la slujba de înmormântare a domnului profesor Gheorghe Vasilescu (1937-2017), fost coordonator al Arhivei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de la Mănăstirea Antim.

 

Miercuri, 14 septembrie

În ziua praznicului Înălţării Sfintei Cruci, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Epis-cop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Joi, 15 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A participat la festivitatea de deschidere a anului nou şcolar 2016-2017 pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul“ şi ai Şcolii Postliceale Sanitare „Sfântul
Ierarh Nectarie“
din Bucureşti, care a fost inaugurată cu această ocazie.

După oficierea unei slujbe de Te Deum de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa înfiinţării unei astfel de şcoli postliceale sanitare, aceasta reprezentând o necesitate în contextul medical actual din România. De asemenea, Preafericirea Sa a făcut o prezentare a activităţilor social-filantropice a Bisericii Ortodoxe Române din ultimii ani în Arhiepiscopia Bucureştilor.

 

Duminică, 18 septembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: „Misionar devotat al Bisericii lui Hristos“, la slujba de înmormântare a părintelui Vasile Popescu – Bordeni (1927 – 2016), fost preot paroh la Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Ploieşti, Protopopiatul Ploieşti Sud.

 

Luni, 19 septembrie

A adresat un mesaj de condoleanţe, având titlul: „Pildă de iubire şi slujire jertfelnică“, la slujba de înmormântare a părintelui Ioan Baroian (1942 – 2016), fost preot paroh la biserica Sfânta Treime din Ploieşti, Protopopiatul Ploieşti Sud.

 

Marţi, 20 septembrie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la care au participat şi părinţii protopopi şi exarhii de zonă din Arhiepiscopia Bucureştilor.

A adresat un mesaj, cu titlul: „Binecuvântare pentru participanții la Congresul național «Hristos împărtășit copiilor», cu prilejul întrunirii celui de-al IX-lea Congres național „Hristos împărtășit copiilor“, la București, în perioada 19-21 septembrie 2016.

A primit, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei pe participanţii la cel de-al IX-lea Congres naționalHristos împărtășit copiilor“. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare în care a evidenţiat importanţa educaţiei creştine pentru copii şi tineri.

 

Joi, 22 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 25 septembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul: „Păstor blând al Bisericii lui Hristos“, la slujba de înmormântare a părintelui Gheorghe Dragomir (1923 – 2016), fost preot paroh al Parohiei Adormirea Maicii Domnului – Moara Săracă din comuna Moara Vlăsiei, Protopopiatul Ilfov Nord.

 

Luni, 26 septembrie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, pe Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, şi o delegaţie a Patriarhiei Georgiei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi. Oaspeţii au sosit la Bucureşti cu prilejul evenimentelor dedicate împlinirii a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolit al Țării Românești, răspunzând invitaţiei Patriarhului României.

În după-amiaza acestei zile, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii Mănăstirii Antim din Bucureşti, împreună cu Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei, şi Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, Georgia. Apoi, au fost săvârșite slujba de sfinţire a noii picturi de la clopotniţa mănăstirii şi slujba de binecuvântare a lucrărilor de la noul muzeu din incinta mănăstirii.

După slujba de binecuvântare a noului muzeu, la Biblioteca Sfântului Sinod din incinta Mănăstirii Antim, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat persoanele care au sprijinit lucrările de consolidare, restaurare și înfrumusețare săvârșite la ctitoria Sfântului Antim Ivireanul oferindu-le Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul“ sau Diploma omagială „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul“ cu medalie.

La final, au fost lansate trei noi apariții ale Editurii Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei dedicate Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul: „Colecția de artă a Patriarhiei Române – Catalogul muzeului de la Mănăstirea Antim“; „Sfântul Antim Ivireanul – Despre păstorirea credincioșilor“; „Artă și cultură eclezială în timpul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul“.

 

Marţi, 27 septembrie

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti, comemorat în întreaga Biserică Ortodoxă Română în anul 2016 la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale, împreună cu Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, delegatul Patriarhiei Georgiei, şi un sobor de ierarhi români şi străini, preoţi şi diaconi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi.

În perioada 27-29 septembrie 2016, Patriarhul României a efectuat o vizită canonică în Arhiepiscopia Râmnicului.

În seara zilei de marți, 27 septembrie 2016, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei, şi Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, împreună cu delegaţiile celor trei Biserici Ortodoxe, au ajuns la Râmnicu-Vâlcea, pentru a participa la evenimentele organizate în zilele de 28 şi 29 septembrie în Arhiepiscopia Râmnicului, dedicate comemorării celor 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, ocrotitorul eparhiei şi al municipiului, care a păstorit aici între anii 1705 și 1708.

 

Miercuri, 28 septembrie

A săvârşit slujba de târnosire a noii biserici de la Mănăstirea Antim din oraşul Râmnicu-Vâlcea, împreună cu Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, şi un sobor de 33 de ierarhi antiohieni, români şi georgieni.

În cuvântul de învăţătură rostit după slujba de târnosire, Patriarhul României a apreciat lucrările realizate, dar şi grija faţă de această biserică a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Gherasim şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în timpul păstoririi căruia au fost executate lucrările de pictură.

După slujba de târnosire, pe un podium amenajat în apropierea noii biserici, a fost săvârşită Sfânta Liturghie, la finalul căreia a avut loc proclamarea solemnă a canonizării celor patru sfinţi cuvioşi vâlceni: Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara şi Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Turnu.

 

Vineri, 30 septembrie

Cu ocazia sărbătoririi a 9 ani de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit la Reşedinţa Patriarhală pe Prea-
fericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei, pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, ierarhi ai delegaţiilor Bisericilor Antiohiene şi Georgiene, ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai autorităţilor de stat centrale şi locale, ai altor instituții publice, personalităţi ale vieţii publice româneşti, membrii Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, clerici şi mireni.

Cu acest prilej, Patriarhul României le-a mulţumit tuturor celor prezenţi şi a vorbit despre responsabilităţile care revin fiecăruia în slujirea în care a fost chemat de Dumnezeu.

 

Sâmbătă, 1 octombrie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, în vizită de rămas-bun, pe Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, şi delegaţia însoţitoare.

În cuvântul de rămas-bun, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Ioan al X-lea şi membrilor delegaţiei însoţitoare pentru toată activitatea pastorală şi misionară desfășurată în mai multe eparhii din ţara noastră cu prilejul vizitei în România.

De asemenea, a primit în vizită de rămas-bun şi delegaţia Patriarhiei Georgiei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit delegaţiei georgiene pentru prezenţa la evenimentele Patriarhiei Române dedicate împlinirii a 300 ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, evenimente care s-au desfăşurat în perioada 26 septembrie – 1 octombrie 2016, şi şi-a exprimat dorinţa ca relaţiile dintre facultăţile de teologie ortodoxă din Bucureşti şi Tbilisi să se intensifice, încât teologi georgieni să poată cunoaşte lucrarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

 

Duminică, 2 octombrie

A oferit, la Reşedinţa Patriarhală, Ordinul Crucea patriarhală preacucernicului preot prof. dr. Viorel Ioniţă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti.

 

Marţi, 4 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 6 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 9 octombrie

A rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Plumbuita din Bucureşti cu ocazia slujbei de târnosire a paraclisului de vară al mănăstirii, având hramul Acoperământul Maicii Domnului.

După tâlcuirea Sfintei Evanghelii care s-a citit în această zi, şi anume Evanghelia Duminicii a 20-a după Rusalii (Luca 7, 11-16), în care este prezentată minunea învierii fiului văduvei din Nain, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în cuvântul său, a apreciat lucrările importante de înnoire care s-au săvârșit la Mănăstirea Plumbuita în ultima perioadă, evidenţiind faptul că noul Altar de vară reprezintă o îmbogățire și înfrumusețare a slujbelor care se vor săvârși la această mănăstire.

În semn de apreciere și binecuvântare pentru osteneala și munca depusă la înnoirea Mănăstirii Plumbuita, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit părintelui protosinghel Iustin Bulimar, stareţul mănăstirii, OrdinulSfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul“. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit Diploma omagialăSfântul Ierarh Martir Antim Ivireanulcu medalie mai multor persoane care au contribuit în mod deosebit la realizarea lucrărilor recente de la Mănăstirea Plumbuita. Pentru mănăstire, Patriarhul României a dăruit un set de sfinte vase, o cruce de binecuvântare și mai multe cărți de folos liturgic şi duhovnicesc.

 

Marţi, 11 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 13 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 14 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală, cu ocazia serbării celui de-al treilea hram –
Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi.

A adresat un cuvânt de binecuvântare, cu titlul: „Întâlnirea cu sfinţii ne aduce bucurie şi binecuvântare în suflet“, pelerinilor prezenţi la Iaşi, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.

 

Sâmbătă, 15 octombrie

A participat la evenimentul festiv organizat cu prilejul împlinirii unui an de activitate a Programului Sănătate pentru sate, la Palatul Patriarhiei. Patriarhul României a adresat celor prezenţi cuvântul intitulat Recunoştinţă şi preţuire pentru activitate umanitară exemplară“ şi a oferit celor 87 de voluntari care au contribuit la buna desfăşurare a campaniei Diploma omagialăSfântul Ierarh Martir Antim Ivireanulcu medalie.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: „Îndrumător duhovnicesc al credincioșilor şi bun chivernisitor al bunurilor parohiale“, la slujba de înmormântare a preotului Ioan-Enache Sibianu (1945-2016) de la Biserica Sfântul Vasile – Cotroceni, Protopopiatul Sector 6 Capitală.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul: „Un creştin evlavios şi înţelept“, la slujba de înmormântare a domnului Petre Vasile Gogescu (1946-2016), tatăl Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

 

Duminică, 16 octombrie

A rostit cuvânt de învăţătură în biserica Parohiei Alba, Protopopiatul Sector 1 Capitală, cu ocazia slujbei de târnosire a locaşului de cult.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat semnificaţiile duhovniceşti ale Evangheliei Duminicii a 21-a după Rusalii, în care este prezentată Pilda semănătorului (Luca 8, 5-15), apoi a apreciat frumuseţea locaşului de cult şi i-a felicitat pe preoţii slujitori şi pe toţi cei care au susţinut amplele lucrări de consolidare şi restaurare a Bisericii Albe de pe Calea Victoriei.

În semn de apreciere, Preafericirea Sa a dăruit Bisericii Albe vechea ei icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, care a fost restaurată şi păstrată în depozitul de icoane al Arhiepiscopiei Bucureştilor, o cruce de binecuvântare şi cărţi de cult sau duhovniceşti. Părintelui paroh Mihail-Simion Săsăujan i-a oferit Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, pe părintele coslujitor Florian Paraschiv l-a hirotesit iconom stavrofor, iar diaconului Ioan Alexandru Alexandri i-a oferit Diploma omagială „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul“ cu medalie. De asemenea, a oferit diplome şi distincţii persoanelor care au contribuit la realizarea lucrărilor de reabilitare a bisericii.

 

Marţi, 18 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Preasfinţitul Părinte Qais (Sadiq), Episcop de Erzurum, Biserica Ortodoxă a Antiohiei.

 

Joi, 20 octombrie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţelor Consiliului Naţio-
nal Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor reunite.

 

Sâmbătă, 22 octombrie

A primit, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, racla cu moaştele Sfântului Arhidiacon Ştefan, adusă la Bucureşti cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale – Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia.

După oficierea slujbei de Polihroniu, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un cuvânt de bun venit Înaltpreasfinţitului Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia.

De asemenea, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare a pelerinilor, intitulat „Iubirea martirilor pentru Hristos este mai tare decât teama de moarte“.

 

Duminică, 23 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de condoleanţe la slujba de înmormântare a domnului Ioan Filimon, tatăl Preasfinţitului Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande.

 

Luni, 24 octombrie

A adresat un mesaj frăţesc de felicitare Preafericirii Sale Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, la cea de a douăsprezecea aniversare de la întronizarea ca Întâistătător al Bisericii Apostolice a Alexandriei şi Întregii Africi.

 

Marţi, 25 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A adresat un mesaj de felicitare Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, cu prilejul aniversării zilei de naştere.

 

Miercuri, 26 octombrie

A adresat un mesaj frăţesc de felicitare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a alegerii (22 octombrie 1991) şi a întronizării Sanctităţii Sale (2 noiembrie 1991) drept cel de al 270-lea Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă şi Patriarh Ecumenic.

 

Joi, 27 octombrie

În ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor şi al Catedralei Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Noua Ionia şi Filadelfia, Biserica Ortodoxă a Greciei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Naum de Ruse, Patriarhia Bulgariei, şi un sobor de ierarhi străini şi români, înconjuraţi de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat miilor de pelerini, credincioși, preoți și diaconi, de pe Colina Patriarhiei, un cuvânt de învățătură.

La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit delegației Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia, care a adus moaștele Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan la București, și a transmis un salut frățesc Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Elade. Patriarhul României a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Gavriil o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Ierarhul din Grecia a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitația de a participa la hramul Catedralei Patriarhale și i-a dăruit o icoană cu chipul Maicii Domnului.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru prezenţă Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Naum de Ruse, căruia i-a oferit o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. La rândul său, Mitropolitul de Ruse i-a conferit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române cea mai înaltă distincţie a eparhiei, un engolpion reprezentând pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și o icoană ce-L reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos.

În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit ierarhilor împreună-slujitori, preoților, monahilor și monahiilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, precum și unor instituții centrale și locale care au ajutat la organizarea hramului Catedralei Patriarhale.

În seara zilei de 27 octombrie 2015, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost prezent la desfăşurarea Festivalului-concurs naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“ (ediţia a IX-a), în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Muzica bisericească – izvor de bucurie și de formare duhovnicească“.

A primit în vizită de rămas-bun, la Reşedinţa Patriarhală, pe Înaltpreasfințitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia, împreună cu membrii delegaţiei care au adus în ţara noastră moaştele Sfântului Arhidiacon Ştefan.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Gavriil pentru aducerea cinstitelor moaște ale Sfântului Arhidiacon Ștefan spre închinarea pelerinilor sosiți la hramul Catedralei Patriarhale.

Preafericirea Sa a oferit ierarhului oaspete un album fotografic și mai multe DVD-uri cu imagini din pelerinajul efectuat de membrii delegației Bisericii Ortodoxe a Greciei la mănăstiri și obiective culturale din țara noastră, în perioada 22-25 octombrie 2016.

 

Vineri, 28 octombrie

A asistat la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala Patriarhală.

A prezidat, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în care au fost prezentate activităţile desfăşurate în Patriarhia Română în anul „2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti“.

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

 

Sâmbătă, 29 octombrie

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

A participat, împreună cu ierarhii prezenţi la şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la slujba Parastasului pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv, la un an de la tragicul eveniment. Slujba Parastasului a fost săvârșită, în Salonul „Sfinţilor Români“ din Reședința Patriarhală, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori de la Catedrala Patriarhală.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în numele ierarhilor, clericilor și credincioșilor mireni ai Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cu acest prilej un cuvânt părintesc, intitulat: „Mesaj de consolare şi comuniune la un an de la tragedia din Clubul Colectiv“, adresat familiilor şi tuturor celor care îi plâng pe cei dragi decedați în incendiul din Clubul Colectiv.

 

Duminică, 30 octombrie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, împreună cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălţate rugăciuni de pomenire a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Iustinian al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, trecut la Domnul în dimineaţa acestei zile. De asemenea, au fost rostite rugăciuni de pomenire a celor adormiți întru Domnul în urma incendiului din clubul bucureștean Colectiv, la un an de la tragicul eveniment.

La finalul Sfintei Liturghii, a oficiat ceremonia solemnă de ridicare în demnitatea de Mitropolit ortodox român al celor două Americi a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Nicolae Condrea.

A adresat un mesaj de condoleanţe la trecerea din această viaţă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Iustinian al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 

A consemnat:
Protos. Andrei Anghel,
Secretar, Cabinetul Patriarhal

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns