Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Vineri, 1 iulie

A efectuat o vizită de lucru la Mănăstirea Pasărea din judeţul Ilfov.

A efectuat o vizită de lucru la Atelierele Institutului Biblic al Patriarhie Române de la Mănăstirea Pasărea.

 

Sâmbătă, 2 iulie

A primit în audienţă pe domnul arhitect Alexandru Popa, la Mănăstirea Pasărea.

 

Duminică, 3 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Pasărea.

 

Marţi, 5 iulie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 6 iulie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe Excelenţa Sa Oleg Malghinov, Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, în vizită de rămas-bun, la încheierea misiunii diplomatice în România.

S-a întâlnit, la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, cu clericii participanţi la Cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale de către clericii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat un cuvânt de binecuvântare şi încurajare celor 190 de clerici din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei prezenţi la aceste cursuri.

 

Joi, 7 iulie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

 

Vineri, 8 iulie

A efectuat o vizită de lucru la Mănăstirea Cernica din judeţul Ilfov.

 

Sâmbătă, 9 iulie

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul „Un păstor harnic şi blând”, la slujba de Înmormântare a Părintelui Răducan Zaharia (1947-2016), fost preot paroh la Parohia Ghermăneşti, Protopopiatul Ilfov Nord, comuna Snagov.

 

Duminică, 10 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi arostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Cernica.

 

Sâmbătă, 16 iulie

A oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire arhimandrit Arsenie Papacioc, la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, Stavropighie patriarhală.

După săvârşirea slujbei de pomenire, Patriarhul României a evocat personalitatea duhovnicească a părintelui Arsenie Papacioc.

 

Duminică, 17 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, Stavropighie patriarhală.

Vineri, 22 iulie

În ziua de 22 iulie 2016, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sărbătorit împlinirea a 65 de ani de viaţă.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a participat, în paraclisul de la demisolul bisericii noi a Mănăstirii „Sfânta Maria” – Techirghiol, Stavropighie patriarhală, la slujba de Te Deum, prin care s-a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa mai multor ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi, obştea Mănăstirii Techirghiol şi credincioşi.

Cuvântul de felicitare din partea ierarhilor Sfântului Sinod a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

În cuvântul adresat cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit lui Dumnezeu pentru binefacerile şi darurile primite, Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie pentru cuvântul de felicitare, precum şi tuturor ierarhilor, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţilor, monahiilor şi tuturor credincioşilor prezenţi.

La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Epis-
cop-vicar patriarhal, i-a dăruit Patriarhului României, din partea membrilor Permanenţei Consiliului Național Bisericesc, un omofor şi un epitrahil cu icoanele celor doi sfinţi ocrotitori ai Preafericirii Sale: Sfântul Proroc Daniel şi Sfântul Proroc Ilie. Daruri şi flori au fost oferite şi din partea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a obştii Mănăstirii „Sfânta Maria” – Techirghiol şi a credincioşilor prezenţi.

Sâmbătă, 23 iulie

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat „Maestrul Radu Beligan – simbol al Teatrului Naţional”, la slujba de Înmormântare a Domnului Radu Beligan, personalitate eminentă a teatrului şi a culturii române.

 

Duminică, 24 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, Stavropighie patriarhală.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat „O nouă poartă a cerului în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului”, la sfinţirea bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Parohia Goioasa, comuna Agăş, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău.

 

Miercuri, 27 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, Stavropighie patriarhală, cu ocazia serbării celui de-al doilea hram al sfântului locaş – Sfântul Mare Mucenic Pantelimon.

 

Joi, 28 iulie

S-a întâlnit la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci – Caraiman, Buşteni, cu tinerii prezenţi în tabăra „Tradiție și Noutate” la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” – Caraiman din incinta mănăstirii. Preafericirea Sa i-a binecuvântat, le-a adresat un cuvânt de învăţătură şi i-a invitat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, de la începutul lunii septembrie 2016: „[…] Întâlnirea tinerilor ortodocşi din toată lumea are o temă principală, o temă centrală, şi anume «Iisus Hristos – Bucuria vieţii». Este foarte important ca pregătirea pentru întâlnirea de la Bucureşti să se facă în atmosferă de bucurie, dar şi în descoperirea mai profundă a Izvorului bucuriei Care este Iisus Hristos”.

Preafericirea Sa a mai subliniat că bucuria este esența vieții creștine, iar aceasta este dobândită prin rugăciune: „[…] Când vedem că oamenii stau mult la slujbe și au pe chip lumină și bucurie ne mirăm câtă răbdare au. Ei au această răbdare pentru că au început după o vreme să simtă o pace și o bucurie și se odihnesc în bucuria și pacea întâlnirii lor cu Hristos. Și acesta este secretul vieții creștine chiar și în vreme de încercare. Sfântul Apostol Pavel spune: «Cu tot necazul nostru, sunt covârşit de bucurie!» (2 Corinteni 7, 4), ceea ce înseamnă că bucuria este însăși prezența lui Hristos în sufletul credinciosului care se roagă. Când nu mai avem bucurie trebuie să ne întrebăm de ce nu avem, sau de ce am pierdut-o, sau de ce nu am căutat-o. Adevărata bucurie se naşte din rugăciune. De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune în Epistola către Filipeni capitolul 4, versetul 4: «Bucuraţi-vă pururi în Domnul, şi iarăşi zic, bucuraţi-vă». Tot Sfântul Pavel (1 Tesaloniceni, 5, 16- 17) ne arată cum dobândim bucuria: «Bucuraţi-vă pururea» şi imediat adaugă «Rugaţi-vă neîncetat» arătând şi cum se dobândeşte bucuria […]”.

Deoarece tema întrunirii tinerilor ortodocși din toată lumea este „Iisus Hristos – Bucuria vieții”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a recomandat tinerilor prezenți să citească Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos în timpul rămas până la acest eveniment de la începutul lunii septembrie: „[…] În lumea de astăzi este foarte multă agitaţie şi puţină pace interioară; este multă tulburare şi puţină bucurie, de aceea Biserica prin slujbele ei, prin activităţile ei, trebuie să aducă bucurie tuturor credincioşilor, nu numai tinerilor. Aceasta este esenţa vieţii creştine. De aceea, eu recomand ca în timpul rămas până ajungeţi la Bucureşti, la începutul lunii septembrie, ca pregătire pentru tema aceasta frumoasă (Iisus Hristos, Bucuria vieţii) să citiţi, dacă nu în fiecare zi cel puţin o dată pe săptămână, Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos. Moștenirea vieții veșnice este esența vieții creștine și izvorul fericirii pentru un tânăr. Cu cât veți cânta și vă veți ruga mai mult, veți simți că sunteți iubiți de Dumnezeu și omul care e iubit de Dumnezeu transmite iubirea și creează Rai în jurul lui […]”.

La final, tineri au primit daruri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

 

Duminică, 31 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

 

 

 

Luni, 1 august

A adresat un mesaj de condoleanţe la trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regina Ana a României.

 

Marți, 2 august

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 3 august

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

A primit în audienţă pe PC pr. Boian Alexandrovici, protopop al Protopopiatului Dacia Ripensis şi vicar al Timocului, Serbia.

A primit în audienţă pe PC arhim. Melchisedec Velnic, Stareţul Mănăstirii Putna.

 

Joi, 4 august

A citit și a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Sâmbătă, 6 august

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură cu prilejul sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului.

Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Duminică, 7 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 8 august

A primit în audienţă pe părintele Bogdan-Ioan Popescu, preot slujitor la Biserica ortodoxă românească „Sfânta Parascheva” din Bruxelles.

 

Marți, 9 august

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

 

Miercuri, 10 august

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, a adus un omagiu Reginei Ana a României, la Castelul Peleş din Sinaia. Patriarhul României a depus o coroană de flori în grădina din faţa Palatului Regal din Sinaia, apoi, împreună cu membrii delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa membrilor Familiei Regale, a ţinut un moment de reculegere lângă sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana, depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Preafericirea Sa a adresat condoleanţe membrilor Familiei Regale şi a semnat în cartea de condoleanţe.

Din delegaţia Bisericii Ortodoxe Române condusă de Prea-
fericitul Părinte Patriarh Daniel au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului; Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului; Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale; Înalt-
preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei; pr. Michael Tiţa, consilier patriarhal; pr. Costin Spiridon, consilier patriarhal, şi părintele Adrian Diaconu, preot paroh al Parohiei ortodoxe româneşti „Sfântul Ioan Botezătorul” din Geneva, Elveţia.

A efectuat vizite de lucru la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” – Caraiman, Buşteni şi la Mănăstirea Sinaia.

 

Joi, 11 august

A efectuat o vizită de lucru la Mănăstirea Cernica din judeţul Ilfov.

 

Vineri, 12 august

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

Sâmbătă, 13 august

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit slujba de Trisaghion, în prezența membrilor Familiei Regale şi a reprezentanților altor Case Regale din Europa, la catafalcul unde a fost depus trupul neînsuflețit al Reginei Ana, în Sala Tronului a Palatului Regal din București. Împreună cu Patriarhul României au slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. După-amiază, regina a fost înmormântată în noua Necropolă Regală de la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş.

 

Duminică, 14 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

A primit în audienţă pe PC arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

 

Luni, 15 august

A săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Samurcăşeşti din judeţul Ilfov şi a rostit cuvânt de învăţătură, cu ocazia sărbătoririi unuia dintre hramurile istorice al mănăstirii – Adormirea Maicii Domnului.

 

Marți, 16 august

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor la Mănăstirea Samurcăşeşti.

Joi, 18 august

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A hirotesit doi preoţi întru iconomi stavrofori şi doi ierodiaconi şi un diacon întru arhidiaconi, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală. Au fost hirotesiţi iconomi stavrofori preotul Iulian Ignat, inspector inginer la Sectorul Bunuri imobile bisericeşti al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi slujitor la Parohia Parcul Călăraşi, Protopopiatul Sector 2 Capitală, şi preotul Marian Colţan, profesor la Seminarul Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din Bucureşti şi slujitor la Parohia „Sfântul Alexandru”- Colentina, Protopopiatul Sector 2 Capitală. Iar arhidiaconi au fost hirotesiţi diaconul Nicolae Stanciu, consilier eparhial la Sectorul Bunuri imobile bisericeşti al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi slujitor la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Floreasca, şi doi vieţuitori ai Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti: ierodiaconul Varlaam Gomei, secretar la Cabinetul Patriarhal şi profesor la Seminarul Teologic Nifon Mitropolitul din Bucureşti, şi ierodiaconul Nifon Constantin, profesor la Seminarul Teologic Nifon Mitropolitul din Bucureşti.

 

Duminică, 21 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

Cu prilejul „Duminicii românilor migranţi”, prima duminică după sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, a adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat „Tinerii – prezentul dinamic şi viitorul creativ al Bisericii”.

 

Marți, 23 august

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi a Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, reunite.

 

Miercuri, 24 august

A primit, la Reședința Patriarhală, vizita Excelenței Sale Grigorios Vassiloconstandakis, Ambasadorul Greciei în România, la încheierea misiunii diplomatice în ţara noastră.

A primit în audienţă pe părintele Daniel Corîu, preot paroh al Parohiei ortodoxe româneşti „Sfântul Gheorghe” din Tokyo, Japonia.

Joi, 25 august

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, un grup de pelerini creştini ortodocşi din Iordania, Siria şi Liban, condus de Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, Biserica Ortodoxă a Antiohiei. Grupul de creştini ortodocşi din Orient a efectuat un pelerinaj, intitulat Pe urmele Sfinţilor Martiri Brâncoveni, la mai multe mănăstiri din România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a adresat pelerinilor un cuvânt de binecuvântare în care a arătat că lucrarea frumoasă a pelerinajului este un mod de a trăi frăţietatea ortodoxă mai intens şi, în acelaşi timp, Preafericirea Sa şi-a exprimat îngrijorarea şi solidaritatea față de situația creștinilor din Siria: „Între Biserica noastră şi creştinii din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient am avut relaţii frăţeşti foarte solide de-a lungul secolelor. O mulţime de tineri din Siria, Liban şi Iordania au studiat cu 20 de ani în urmă şi astfel că sunt mulţi, ca şi Preasfinţitul Qais, care vorbesc româneşte în Orient. Avem în Bucureşti o comunitate de ortodocşi din diferite ţări din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient şi suntem foarte bucuroşi că această comunitate este păstorită de Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, şi contribuie la întărirea frăţietăţii între Bisericile noastre. În acelaşi timp, regretăm faptul că există război în Siria, că o mulţime de credincioşi au plecat de acolo din cauza războiului şi că foarte mulţi au fost persecutaţi. Noi ne rugăm ca să se instaureze pacea şi mulţi dintre cei care au plecat să revină pentru că acolo este creştinismul cel mai vechi, cel apostolic. Noi ne bucurăm că dumneavoastră în aceste zile aţi vizitat multe locuri sfinte, după cum pelerini de-ai noştri în pelerinaje pe care le organizează Patriarhia Română au vizitat locuri sfinte din Ţara Sfântă şi din ţările din Răsărit până în Egipt, iar când lucrurile se vor linişti, când se va termina războiul, dorim să reorganizăm pelerinaje şi în Siria”.

 

Duminică, 28 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de Trisaghion, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, Bucureşti, pentru pomenirea eroilor ostaşi şi luptători români în timpul Primului Război Mondial, a celor „care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”. Ceremonialul religios avut loc cu prilejul manifestărilor legate de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial (1916-2016).

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat „Bucurie şi binecuvântare la Salzgitter”, cu prilejul slujbei de Sfinţire a picturii bisericii Parohiei ortodoxe româneşti Învierea Domnului, din Salzgitter, Germania.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul „O femeie credincioasă şi o profesoară talentată”, la slujba de Înmormântare a doamnei preotese Elena Olteanu (1974 – 2016), soţia preacucernicului preot Florin Olteanu, Protopop de Giula, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.

 

Luni, 29 august

În ziua sărbătorii „Tăierea cinstitului cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Reşedinţei Patriarhale, cu ocazia hramului, şi a rostit cuvânt de învăţătură.

 

Marți, 30 august

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 31 august

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, vizita Înaltpreasfinţitul Părinte Athenagoras, Mitropolitul Mexicului, Patriarhia Ecumenică.

 

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns