Adunarea eparhială a Episcopiei Europei de Nord

Adunarea eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord s-a întrunit, în perioada 6-7 iunie 2015, în şedinţă anuală de lucru la Bergen (Norvegia), în biserica parohială „Sfintele Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, Tatiana de la Craiova și Suniva din Bergen“.

Lucrările au debutat sâmbătă, 6 iunie, cu Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârșite de către Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Episcopiei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Suedia, Norvegia și Danemarca. Cu acest prilej, norvegianul Ioan Morland a primit Taina Sfântului Botez în Biserica Ortodoxă.

În cadrul lucrărilor, au fost prezentate activitățile desfășurate în anul 2014 în cadrul episcopiei. Preasfințitul Părinte Epis-cop Macarie, președintele Adunării eparhiale, a mulțumit celor prezenți pentru dragostea arătată prin participarea la acest eveniment major pentru toate comunitățile ortodoxe românești din Europa de Nord. Cu acest prilej, ierarhul i-a prezentat pe tinerii preoți hirotoniți în cursul anului 2014: pr. Dumitru Valeriu Chiorbeja – Parohia Haugesund, Norvegia; pr. Dan-Virgil Păcurar – Parohia Uppsala, Suedia; pr. Alin Silviu Iosif – Parohia Borås, Suedia; pr. Radu Constantinescu – Parohia Ålesund, Norvegia, și pr. Andrei Ovidiu Sofa – de la Parohia Trondheim, Norvegia.

O împlinire importantă din anul precedent a fost organizarea primei mănăstiri ortodoxe ro­mâ­nești din Danemarca: Mănăstirea „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț“ din Ikast. De asemenea, s-a evidențiat achiziționarea unor noi biserici parohiale proprii – cum sunt cele din parohiile românești Herning, Danemarca; Jönköping și Sölvesborg din Suedia. La Sölvesborg, lucrările la biserica de lemn sunt acum la stadiul de finisare în interior. În acest sens, au fost încurajate toate parohiile din episcopie să identifice locații care să devină locașuri de cult proprii, în vederea organizării lor după rânduielile Bisericii Ortodoxe, pentru cultivarea credinței și identității strămoșești.

A fost evidențiată activitatea catehetică din toate parohiile, cât şi cea social-filantropică.

Pe plan cultural, s-au organizat mai multe conferințe, concerte, întruniri și simpozioane, unele dintre acestea în colaborare cu alte instituții din țările scandinave. În cadrul Editurii Felicitas a Episcopiei Europei de Nord au fost publicate mai multe lucrări teologice și în cursul anului 2014.

Tinerii din cadrul Centrului eparhial pentru tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare“, pe lângă implicarea lor în viața liturgică, misionară și filantropică, au finalizat câteva proiecte, printre care atelierele de pictură, vitraliu, broderie și sculptură. Evenimentul major al anului 2014 l-a reprezentat Adunarea Generală a Tinerilor Ortodocși Români din Scandinavia, care a avut loc la Copenhaga, în perioada 17-18 octombrie, eveniment care a continuat cu un pelerinaj de două zile la Mănăstirea „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț“ din Ikast, Danemarca. Centrul de pelerinaj „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești“ a organizat mai multe pelerinaje la hramurile parohiilor din eparhie.

Şedinţa Adunării eparhiale a reprezentat momentul de bilanț al activităților pentru anul 2014 și de planificare a activităţilor pentru anul 2015.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns