În zilele de 1-2 mai 2015 au avut loc, la Nürnberg, Germania, conferinţa preoţească şi Adunarea eparhială anuală a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim, cu participarea Preasfinţitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi a Preasfinţitului Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, precum şi a preoţilor şi delegaţilor parohiilor din eparhie.

Lucrările celei de-a 21-a întâlniri anuale a clericilor Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului au fost precedate de slujba Sfântului Maslu, săvârşită de cei patru ierarhi şi de preoţii din arhiepiscopie, la care au participat numeroşi credincioşi români. Potrivit tradiţiei eparhiale, seara a continuat cu conferinţa dedicată edificării duhovniceşti a preoţilor prin invitarea unui ierarh, profesor sau duhovnic renumit. La invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, conferenţiarul din acest an a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Pornind de la tema „Păstorul şi turma. Pastoraţie prin Taina Spovedaniei“, Mitropolitul Andrei a vorbit clericilor şi teologilor despre calităţile şi responsabilităţile pe care un preot trebuie să le cultive în relaţia cu păstoriţii săi.

Sâmbătă-dimineaţă, la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Mitropolitană din Nürnberg de cei patru ierarhi, cu participarea preoţilor din eparhia central-europeană, s-au rugat împreună credincioşi din Nürnberg şi delegaţi laici ai parohiilor româneşti din Germania, Austria şi Luxemburg. În contextul multireligios şi multicultural din Europa, fiind necesară o identitate clară creştină a preoţilor în societate, IPS Serafim a dăruit cruci pectorale tuturor preoţilor din eparhie.

În cadrul lucrărilor Adunării eparhiale, IPS Părinte Serafim a prezentat raportul pastoral-misionar pe anul 2014, amintind de noile parohii şi de tinerii preoţi, recunoaşterea oficială a Mitropoliei în landul Nordrhein-Westfalen, şi s-a referit la problemele de ordin practic, liturgic, catehetic şi filantropic. Ridicarea de noi locaşuri de cult sau cumpărarea acestora şi adaptarea la cerinţele cultului ortodox, precum şi catehizarea tinerilor sunt priorităţile misionare ale arhiepiscopiei în viitorul apropiat.

Adunarea eparhială a continuat cu luările de cuvânt ale responsabililor departamentelor: educaţie şi cateheză, misiune şi tipărituri, cultural, tineret. De asemenea, a fost prezentată situaţia financiară a arhiepiscopiei, precum şi bugetul pentru anul viitor, fiind pusă în discuţie transformarea tuturor parohiilor din asociaţii private în asociaţii de susţinere a mitropoliei, care este recunoscută în Germania cu statutul de corporaţie de drept public. Termenul acestei schimbări statutare a fost stabilit până la următoarea Adunare eparhială.

În luarea de cuvânt, PS Părinte Macarie a vorbit celor prezenţi despre viaţa religioasă, foarte dinamică, a românilor din tânăra eparhie din nordul Europei, iar PS Părinte Sofian a mulţumit tuturor celor care sprijină proiectul de construcţie a bisericii şi aşezământului de la Centrul Bisericesc din München, lucrările urmând să demareze în luna septembrie.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter