Academia Română, 150 de ani în serviciul națiunii române

Academia Română a aniversat un secol și jumătate de la momentul înființării sale, 1 aprilie 1866, când a purtat numele de Societatea Literară Română. Evenimentul istoric a fost marcat luni, 4 aprilie, printr-o sesiune festivă a celui mai înalt for de cultură, cercetare științifică și educație din țara noastră, care a avut loc în Aula Academiei Române. La eveniment au participat președintele României, personalități ale lumii culturale, academicieni, oameni politici și reprezentanți ai unor foruri academice de peste hotare, ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Catolice din țara noastră.

Sesiunea festivă a fost deschisă de acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, care a spus că „rolul predominant al Academiei este de a apăra identitatea națională, adică valorile ei spirituale profunde și irepetabile”. În continuare, un mesaj de felicitare a rostit și președintele României, Klaus Werner Iohannis, care a subliniat aportul Academiei la modernizarea societății româ­nești, afirmând că, „sărbătorind Academia Română la cea de-a 150-a aniversare de la înființare, sărbătorim România”. Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la aniversarea Academiei Române s-a intitulat „Un far al ştiinţei şi culturii româneşti”.

După sesiunea festivă, momentul aniversar a fost marcat și prin dezvelirea Plăcii Jubiliare „Academia Română – 150 de ani în serviciul Națiunii Române” la sediul Academiei, iar la Biblioteca Academiei Române a fost vernisată expoziția „Artiști plastici, membri ai Academiei Române”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns