A VII-a ediţie a Colocviului Naţional de Teologie Dogmatică Ortodoxă, la Iaşi

Discursul de bun venit din partea organizatorilor a fost susţinut de către părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, în Sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iaşi. Totodată, în cadrul sesiunii introductive a vorbit şi Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

„Urăm bun venit la cea de-a VII-a ediţie a Colocviului Naţional de Teologie Dogmatică din Patriarhia Română. Ne revine bucuria ca facultatea noastră să organizeze şi să desfăşoare acest simpozion şi cred că ediţia a VII-a are o semnificaţie mai aparte. Părintele Dumitru Stăniloae, sub egida căruia se află facultatea noastră, recunoscut ca cel mai mare teolog, spunea aşa: «Teologia este reflexie asupra vieţii religioase creştine. Este concepţie trăită, este extensia unei experienţe religioase şi tinde să producă o experienţă religioasă» şi cred că aceasta îşi propune acest colocviu”, a relatat părintele Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi.

„Întrunirile acestui colocviu au fost pe un fundal al păcii, al liniştii şi al concordiei, pentru că nu suntem decât prieteni şi fraţi al aceluiaşi trup tainic al Domnului Hristos. Dorim din tot sufletul ca mesajul acesta să rămână în inima fiecărui profesor de dogmatică, teologie, pentru că numai în felul acesta ne zidim: «Aceasta este viaţa veşnică: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis»”, a spus IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în prelegerea sa de început.

Ediţia din acest an a colocviului a avut ca temă Gnoseologia în Teologia Dogmatică Ortodoxă. Premise spiritual-eclesiale şi provocări actuale. În cadrul sesiunilor de lucru au fost prezenţi profesori de la facultăţile de teologie din Bucureşti, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Arad, Oradea şi Constanţa.

Totodată, în cadrul întrunirii din 27 aprilie 2018, a avut loc lansarea cărţii Hotărârile dogmatice ale celor şapte sinoade ecumenice, lucrare coordonată de părintele Sorin Şelaru şi apărută în acest an la Editura Basilica. Prezentatorii acestei întâlniri au fost Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, părintele prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, şi părintele conf. univ. dr. Sorin Şelaru, cadru didactic al facultăţii bucureştene.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns