A fost sfințită noua catedrală de la Curtea de Argeș

Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, cu hramurile „Sfânta Muceniță Filofteia” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost târnosită vineri, 7 decembrie. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi, în prezența rugătoare a numeroși credincioși argeșeni, dar și din întreaga țară veniți să se închine la moaștele Muceniței Filofteia.

 

Sărbătoarea a început la Curtea de Argeș joi seara, în ajunul hramului, prin procesiunea cu cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filofteia de la paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeș până la noua Catedrală Arhiepiscopală. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârșită în noul locaș de cult de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic împreună cu un sobor de slujitori. Racla cu sfintele moaște a fost așezată în baldachinul amenajat în partea de nord a catedralei, lângă catapeteasmă, pentru a fi cinstite de credincioși.

Prima Sfântă Liturghie săvârșită în noul locaș

A doua zi, la pomenirea Sfintei Mucenițe Filofteia a avut loc slujba de sfințire a catedralei. După târnosirea Sfintei Mese și sfințirea catapetesmei noului locaș de cult de către Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, părintele Alexandru State, protopop al Protoieriei Curtea de Argeș, a citit hrisovul de sfințire a noii catedrale. În continuare, ierarhul a săvârșit prima Sfântă Liturghie în biserica nou-zidită.

La momentul chinonicului, protos. Caliopie Ichim, consilier eparhial, a vorbit despre sacrificiul depus de preoții și credin­cioșii din întreaga arhiepiscopie pentru zidirea noii case ce adăpostește cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș. De asemenea, a evidențiat strădania Înalt­preasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru ctitorirea acestui monument. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru odihna ctitorilor acestui sfânt locaș trecuți la cele veșnice.

Recunoștință pentru sprijinirea 
zidirii

La final, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a acordat distincția eparhială „Sfânta Muceniță Filofteia” cu medalie constructorului Nicolae Drăgoi, care s-a ocupat de execuția lucrării. În continuare, ierarhul a vorbit despre evlavia credin­cioșilor argeșeni față de Sfânta Muceniță Filofteia, pe care o numesc „Sfântulița” de la Argeș, și a adresat mulțumiri celor care au sprijinit construcția noii Catedrale Arhiepiscopale. Părintele protosinghel Caliopie Ichim a primit hirotesia întru arhimandrit și a fost instalat stareț al Mănăstirii Curtea de Argeș. Cre­dincioșii participanți la slujba de sfințire a locașului au avut prilejul de a trece prin Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Masă și Sfânta Cruce.

Colaborare între eparhie 
și Casa Regală

În anul 2009 a fost încheiat un protocol între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Casa Regală a României cu privire la construirea noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeș, care să găzduiască și Necropola Regală, întrucât în vechea catedrală, ctitorie a Sfântului Voievod Nea­goe Basarab, spațiul pentru înmormântare devenise insuficient. În urma semnării acestui protocol, piatra fundamentală a noului locaș a fost așezată de Înalt­preasfin­țitul Părinte Arhiepiscop Calinic în 10 mai 2009. Coordonarea lucrărilor de zidire a fost încredințată Sectorului economic și construcții bisericești din cadrul Centrului eparhial, coordonat de protos. consilier eparhial Caliopie Ichim. În Necropola Regală de la ­Curtea de Argeș odihnesc în așteptarea învierii de obște regina Ana († 1 august 2016, înmormântată la 13 august) și regele Mihai († 5 decembrie 2017, înmormântat la 16 decembrie).

„Construirea noii catedrale, prin care se dă mărturie peste veacuri despre vrednicia bunilor creștini argeșeni și musceleni, se impunea nu doar din motive liturgice, ci din motive practice și organizatorice, întrucât la foarte multe evenimente religioase majore vechea catedrală s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de credin­cioși și pelerini doritori să mulțumească lui Dumnezeu și Sfântuliței pentru ajutorul primit. Astfel s-a hotărât construirea unei case noi pentru moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, ea fiind ctitorul de drept al multor biserici din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului”, se arată în documentul de sfințire.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns