A fost întronizat noul Episcop al Hușilor

Preasfințitul Părinte Ignatie Mure­șeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a fost ales prin vot secret ca Episcop al Hușilor (cu 39 de voturi din 48 valid exprimate), de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru de joi, 5 octombrie 2017. Candidații propuși de către Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au fost Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, și părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și stareț al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.

 

Evenimentele dedicate întronizării Preasfințitului Părinte Ignatie Trif au debutat în seara de sâmbătă, 21 octombrie, când a fost oficiată la Catedrala Episcopală din Huși o slujbă de Te Deum, de mulțu­mire pentru toată facerea de bine primită de la Dumnezeu, cu ocazia întâmpinării oficiale a noului ierarh al acestei eparhii. La slujbă, alături de Episcopul ales al Eparhiei Hușilor au fost prezenți Înalt­preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Înaltprea­sfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Ceremonia de întronizare a avut loc duminică, 22 octombrie, după Sfânta Liturghie arhierească și în prezența reprezentanților autorităților centrale și județene, a consilierilor eparhiali și a protopopilor, a numeroși stareți, starețe, preoți și credincioși din Episcopia Hușilor, dar și a unor preoți și credincioși din străinătate, veniți să-l felicite pe PS Episcop Ignatie, cel care a fost vreme de aproape șase ani Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Soborul de arhierei care a liturghisit la un Altar de vară amenajat în curtea Catedralei Episcopale din Huși a fost format din Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfin­țitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt­preas­fințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreas­fințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Prea­sfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Prea­sfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfin­țitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, Preasfin­țitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul ales al Episcopiei Hu­șilor. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Dignus Est” al preoțimii din Episcopia Hu­șilor.

După Sfânta Evanghelie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit cuvântul de învățătură: „Rugăm pe Dumnezeu, a Cărui «făptură suntem, zidiți în Hristos Iisus», să întărească arhiereii și preoții Bisericii spre slujirea poporului dreptcredincios cât mai aproape de ceea ce El, Dumnezeu, așteaptă de la noi. Îl rugăm să ne ierte pentru slăbiciunile și neputin­țele noastre, precum și pentru toate smintelile care aduc tulburare, nedumerire și confuzie între credin­cioși. Nădăjduim în iertarea și mila lui Dumnezeu, ne încredin­țăm iubirii Sale nețărmurite, așteptăm arătarea tainei Împă­răției Sale și rugăm să aibă sub oblăduirea Sa pe robul Său Ignatie, Episcopul Hu­șilor, dimpreună cu toți preoții, monahii, monahiile și dreptcre­dincioșii creștini din această binecuvântată eparhie”.

 

După Sfânta Liturghie i-au fost înmânate însemnele episcopale

După otpustul Sfintei Liturghii, PS Părinte Damaschin Dorneanul, Epis­cop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a citit Gramata mitropolitană de întronizare a Episcopului ales pentru Huși, iar apoi IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat ceremonia prin care PS Părinte Episcop Ignatie Trif a primit însemnele episcopale – mantia, crucea pectorală, engolpionul, camilafca și cârja arhierească – și a fost așezat în tronul arhieresc cu rostirea formulelor specifice.

În continuare, PS Părinte Ignatie a binecuvântat poporul în cele trei laturi cu dichero-tricherele și cu crucea de binecuvântare primită din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare, părintele Constantin Mogoș, membru în Adunarea Național-Bisericească, a dat citire mesajului din partea preoților și credincioșilor din Episcopia Hușilor.

A urmat mesajul de felicitare și de încurajare din partea secretarului de stat pentru culte, Victor Opaschi, iar în cele din urmă, PS Părinte Episcop Ignatie a rostit cuvântul de binecuvântare și de mulțumire.

Conform tradiției, credincioșii prezenți au primit la final binecuvântarea celui care le este de acum înainte arhiereu și păstor de suflete.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns