A fost instalat noul reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte

Noul reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, a fost instalat duminică, 11 ianuarie, în biserica Aşezământului Românesc de la Ierusalim.

Vizită la Patriarhul Ierusalimului

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a primit vineri, 9 ianuarie, la sediul Patriarhiei Ierusalimului, vizita unei delegaţii a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, informează basilica.ro. La această întrevedere au participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Isihie, Mitropolit de Kapitoliada, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Aristarhos, Arhiepiscop de Constantini şi secretar al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul i-a transmis Patriarhului Ierusalimului salutarea frăţească a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, şi l-a prezentat pe părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, care va îndeplini de acum ascultarea de reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon. Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie a primit binecuvântarea Patriarhului Ierusalimului, care i-a urat succes în noua ascultare.

 

Vestitorul Ortodoxiei - macheta Tipar 6 mai 2014Ceremonia de învestire

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ceremonia de învestire în noua slujire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, duminică, 11 ianuarie. După citirea deciziei patriarhale de instalare a noului superior şi după încredinţarea toiagului, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de felicitare, iar părintele Teofil Anăstăsoaie s-a adresat clericilor, personalului Aşezămintelor Româneşti de la Locurile Sfinte şi credincioşilor prezenţi, exprimându-şi nădejdea unei bune conlucrări în toate activităţile pe care le implică noua sa ascultare. „Din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, începând de astăzi, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie are la Ierusalim responsabilităţi de coordonare, supraveghere, îndrumare şi cooperare cu personalul din subordine din cadrul Reprezentanţei Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi din Aşezămintele Româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon. Are, de asemenea, şi alte responsabilităţi liturgice, pastorale, cultural-misionare şi social-filantropice, precum şi administrative, edilitar-gospodăreşti şi financiar-contabile legate de aceste aşezăminte de la Locurile Sfinte. În istoria Aşezămintelor Româneşti de la Locurile Sfinte, istorie care a început odată cu zidirea bisericilor româneşti de la Ierusalim şi a celei de la Iordan, în anul 1935, superiorul acestor aşezăminte s-a îngrijit de pelerinii care au ajuns în Ţara Sfântă. A avut permanent, din încredinţarea Patriarhului României, legături cu Patriarhia Apostolică a Ierusalimului, fiind prezent la toate evenimentele importante desfăşurate la Biserica Sfântului Mormânt şi în toate locurile de închinare însemnate ale Patriarhiei Ierusalimului. Reprezentantul Patriarhiei Române la Ierusalim se subordonează exclusiv Patriarhului României, cu care trebuie să ţină legătura permanent şi faţă de care trebuie să facă o ascultare filocalică, monahală, necondiţionată“, a declarat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În vârstă de 36 de ani, arhimandritul Teofil Anăstăsoaie este monah cu metania la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti. A fost slujitor la Catedrala Patriarhală, exarh administrativ al mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, stareţ al schitului bucureştean Darvari şi, în ultima perioadă, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

 

Vizită la Ambasada României din Israel

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul împreună cu noul superior al Aşezămintelor Româneşti din Ţara Sfântă s-au întâlnit marţi, 13 ianuarie, cu ambasadorul României în Israel, doamna Andreea Păstârnac. Scopul acestei întrevederi de la Reprezentanţa diplomatică românească din Tel Aviv a fost prezentarea părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, nou instalat în ascultarea de reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon.

Au fost dezbătute subiecte legate de dialogul religios şi ecumenic, de legăturile dintre Ambasada României din Israel şi Reprezentanţa Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. De asemenea, s-a discutat despre facilitarea accesului pelerinilor români la Locurile Sfinte şi la modalităţile de asigurare a protecţiei pentru aşezămintele româneşti din Israel.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns