A fost ales şi hirotonit noul Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sibiului

Noul Episcop‑vicar al Arhie­pis­copiei Sibiului a fost ales prin vot secret, cu 25 de voturi din 40 valid exprimate, în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfăşurată sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, în data de 3 iunie.

În ziua de 7 mai 2015, ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului desemnaseră prin vot secret drept candidaţi pe părintele arhimandrit Ilarion Urs, exarhul Arhiepiscopiei Sibiului şi stareţul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, şi pe părintele arhimandrit Macarie Ţuţul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Sibiu.

„Chemarea la ar­hie­rie“ a fost să­vâr­şită după Vecernia de sâm­bătă, 6 iunie, când vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, părin­tele Ilarie Ben­chea, a oficiat aceas­tă rânduială liturgică prin care arhimandri­tul Ilarion Urs a pri­mit din partea IPS Mitropolit Lau­renţiu binecuvântarea de a deveni Episcop‑vicar al eparhiei amin­tite. La rânduială au fost prezenţi şi PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi PS Ieronim Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal.

Mărturisirea de credinţă a ipopsifiului Ilarion Urs a fost făcută duminică dimineaţă, înainte de oficierea Sfintei Li­turghii, actul de confirmare semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiind citit de PS Episcop Ieronim Sinaitul.

Soborul de arhierei a fost condus de IPS Mitropolit Laurenţiu, iar alături de arhiereii
menţionaţi au mai liturghisit: IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei; IPS Ioan, Mitropolitul Banatului; IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iu­liei, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii. Arhimandritul Ilarion Urs a primit hirotonia întru arhiereu în cadrul Sfintei Liturghii şi a oficiat slujba împreună cu ceilalţi arhierei şi slujitori.

La finalul Sfintei Liturghii, noul arhiereu a primit din partea IPS Mitropolit Laurenţiu mantia şi cârja arhierească, a fost așezat în scaunul arhieresc al Episcopului‑vicar şi prezentat credincioşilor. IPS Mitropolit Laurenţiu l‑a felicitat pe PS Episcop Ilarion Făgărăşeanul şi a subliniat unicitatea acestui moment pentru mănăstirea făgărăşeană, dar şi pentru Arhiepiscopia Sibiului, când pentru prima oară un vieţuitor al aşezământului monahal a devenit arhiereu. „A rânduit Dumnezeu ceea ce îşi dorea înaintaşul nostru, vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie Plămădeală, ca stareţul acestei mănăstiri să fie şi ierarh. S‑au împlinit toate acum, dar nu după voia noastră, pentru că nu ne asumăm vreo responsabilitate în mijlocirea acestui lucru, ci a venit de sus, de la Dumnezeu“, a spus Părintele Mitropolit. Mesajul de binecuvântare al PF Părinte Patriarh Daniel a fost citit de PS Episcop Ieronim Sinaitul, care i‑a oferit noului arhiereu o cruce de binecuvântare din partea Patriarhului României. Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, a citit mesajul prim‑ministrului Victor Ponta, după care PS Episcop‑vicar Ilarion Făgărăşeanul a mulţumit Sfântului Sinod, IPS Mitropolit Laurenţiu şi obştii monahale pentru încrederea acordată şi sprijinul oferit în chemarea la noua sa misiune.

Arhimandritul Ilarion Urs, repere biografice

Părintele Ilarion (Ioan) Urs s‑a născut la 4 martie 1955 în loca­litatea Recea, judeţul Braşov, din părinţii Nicolae şi Marta. A urmat şcoala generală între anii 1961 şi 1969 în localitatea natală, apoi, între 1970 şi 1973, Şcoala Profe­sională de Piese Auto Sibiu. Între anii 1977 şi 1981 a urmat cursurile Liceului Industrial IPAS Sibiu. Între anii 1985 şi 1989 a urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu. La 12 august 1983, a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. La vârsta de 28 de ani, la 10 august 1983, a fost închinoviat în aceeaşi mănăstire, la 18 iulie 1984 devine rasofor, iar la 12 noiembrie 1984 este tuns în monahism primind numele Ilarion. La 17 noiembrie 1984, a fost hiro­tonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Sâmbăta de Sus de Înaltpreasfinţitul Părinte Antonie Plămădeală, în Catedrala Mitro­politană din Sibiu. La 15 august 1987 a fost hirotonit ieromonah, iar la data de 10 iulie 1992 a fost hirotesit duhovnic. La 15 august 1994 a fost hirotesit protosinghel, iar la data de 15 august 1998 a fost hirotesit arhimandrit. În perioada 1983‑2000, a fost iconom al Mănăstirii Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, şi din data de 7 decembrie 2000 a fost stareţ al acestei mănăstiri. La 29 noiembrie 2002, a primit de la preşedintele României, Ion Iliescu, Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Cavaler (Decretul 977). La 15 august 2003, a primit Crucea Patriarhală cu ocazia inaugurării „Academiei Sâmbăta“ de la Mănăstirea Brâncoveanu. În 2004 a primit Premiul pentru cultură şi tradiţii din partea Fundaţiei pentru dezvoltare regională „Transilvania“ – Braşov. În 2007 a primit Crucea Şaguniană din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar în 2013 a primit Crucea „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din partea Radio TRINITAS. În 2014 i‑a fost oferit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ pentru clerici de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Din 2014 este exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului.

Vestitorul 5-6 pt macheta BT tipar 3,09

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns