A fost ales noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe

În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe din 18 februarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Porfirie, Mitropolit de Zagreb și Ljubljana, a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe. După alegerea Întâistătătorului, s-a slujit un Te Deum de mulțumire și s-a cântat tradiționalul „La mulți ani” pentru nou-alesul Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de Belgrad-Karlovci și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

 

Preafericirea Sa s-a născut în data de 22 iulie 1961 la Becei din tatăl Radivoie și mama Radoika, la botez primind numele Prvoslav (se citește Pârvoslav). Școala primară și cea gimnazială le-a urmat în localitatea Ciurug, iar liceul în Novi Sad. În 1986 a absolvit ­Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad. Înainte de absolvirea facultății, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Deceani, în 1985, de către ieromonahul Irineu, actualul Episcop de Bacika. După absolvirea facultății, a plecat la studii postuniversitare la Atena, unde a rămas până în 1990. Cu binecuvântarea Episcopului de Bacika, Irineu, la 6 octombrie 1990, s-a transferat la Mănăstirea Kovili. Acolo, la 21 noiembrie 1990, a fost hirotonit ieromonah și numit stareț.

În ședința de lucru a Sfântului ­Sinod din 14 mai 1999, ieromonahul Porfirie a fost ales Episcop-vicar al Episcopiei Bacika, cu titulatura de Egher. Lucrarea de doctorat a susținut-o la Facultatea de Teologie a Universității din Atena (2004), având ca temă „Posibilitatea cu­noașterii lui Dumnezeu prin opera Apostolului Pavel, conform interpretării Sfântului Ioan Gură de Aur”.
În data de 29 iulie 2008, Consiliul republican de radiodifuziune l-a ales președinte. În perioada 2010-2011 a fost numit și Episcop militar, iar apoi coordonatorul sectorului pentru relația dintre Biserică și Armată.

În ședința de lucru a Sfântului ­Sinod din 24 mai 2014, Episcopul Porfirie a fost ales Mitropolit de ­Zagreb și Ljubljana. A fost înscăunat pe tronul Mitropoliei Zagrebului și Ljubljanei la 13 iulie 2014, în Catedrala „Schimbarea la Față” din ­Zagreb. Slujba de întronizare a fost oficiată de către vrednicul de pomenire Patriarh Irineu, înconjurat de numeroși ierarhi ai Bisericii Sârbe, dar și de către ierarhi ai altor ­Biserici-surori, precum și de către preoți, călugări și credincioși.

Mitropolitul Porfirie, unul dintre cei mai proeminenți clerici și intelectuali sârbi contemporani, are un cerc extrem de larg de prieteni nu doar în țară, ci are relații personale de prietenie și cooperare cu clerici și reprezentanți ai altor Biserici și comunități religioase. Vorbește cursiv neogreacă, engleză și germană și puțină rusă, iar stilul său de comunicare este întotdeauna adaptat interlocutorilor. La Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Belgrad predă disciplina psihologie pastorală.

 

Mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu prilejul alegerii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Sârbe

București, 18 februarie 2021

Preafericirii Sale Porfirie,
Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Sârbe

Preafericirea Voastră,
Cu prilejul alegerii Preafericirii Voastre ca ­Întâi­stătător al Bisericii Ortodoxe Sârbe, vă felicităm și ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vă dăruiască multe împliniri duhovniceşti în noua misiune încredințată.
În numele membrilor Sfântului Sinod, al clerului şi al credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, vă dorim ani binecuvântaţi în slujirea poporului binecredincios al Serbiei şi mult ajutor de la Dumnezeu în întreaga lucrare a Preafericirii Voastre.

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani!
Cu frăţească îmbrăţişare în Hristos Domnul,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns