380 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva

În zilele de 12 şi 13 iunie 2021, în Arhiepiscopia Iaşilor s-au sărbătorit 380 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. La Catedrala Mitropolitană şi la ­Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, lăcaşuri reprezentative în care cinstitele odoare au fost venerate vreme de secole de credincioşi, au fost săvârşite slujbe şi au fost organizate evenimente culturale tematice. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul ­Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj intitulat: „Sfânta Parascheva «cea mult folositoare» este un mare dar pentru poporul român”.

În seara de sâmbătă, 12 iunie, la ­Catedrala Mitropolitană din Iași a fost săvârșită slujba Privegherii în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, de către Înalt­preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Prea­sfințitul Părinte Nichifor Boto­șăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de clericii slujitori ai catedralei. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre impor­tanța zilei de 13 iunie, sub­liniind con­tribuția pe care domnitorul Vasile Lupu a avut-o în cadrul momentului pro­vidențial petrecut cu aproape patru veacuri în urmă în cetatea Iașilor.

 

Sărbătoare la Catedrala Mitropolitană

La Catedrala Mitropolitană, slujba din Duminica a 7-a după Paşti a fost oficiată în Altarul de vară de pe esplanadă de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, ­Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ­împreună cu Preasfințitul Părinte ­Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Prea­sfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Credincioșii ieșeni, dar și pelerini veniți din mai multe zone ale țării, s-au adunat încă de dimineață pentru a aduce un prinos de mulțumire Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. În ciuda ploii reci și a vântului năprasnic, cei prezenți au participat la Sfânta Liturghie arhierească şi s-au închinat la raclele cu cinstitele moaște ale cuvioasei și ale Sfântului ­Ierarh Iosif cel Milostiv. După citirea Sfintei Evanghelii, în cadrul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a amintit evenimentul aducerii moaștelor Sfintei Parascheva la Iași: ­„Voievodul Vasile Lupu al Moldovei ­împreună cu Sfântul Ierarh Varlaam, ­Mitropolitul Moldovei, au plătit datoriile Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, iar Patriarhul Partenie I, care a păstorit în prima jumătate a secolului al 17-lea, în semn de recunoștință pentru ajutorul mare și bogat acordat de domnitorul ­Vasile Lupu, a dăruit lui și Moldovei moaștele Sfintei Parascheva. Așa se face că în anul 1641, la 13 iunie, voievodul Va­sile Lupu, Sfântul Ierarh Varlaam, cu Episcopii de Huși și Roman, cu o mulțime de preoți, au întâmpinat moaștele sfintei, pe care le-au depus în biserica frumoasă și măreață a Mănăstirii «Sfinții Trei ­Ierarhi». Aici, sfintele moaște au binecuvântat mulțimea de credincioși până în anul 1888, pentru că în 1884 au început restaurările bisericii, coordonate de un arhitect francez, Lecomte du Noüy, iar atunci moaștele au fost mutate în paraclisul din Sala Gotică. Acolo a avut loc un incendiu, în decembrie 1888, prin care s-a descoperit din nou că moaștele Sfintei Parascheva fac minuni, pentru că sicriul în care erau puse a fost distrus, mai ales lemnul, dar focul nu s-a atins de sfintele moaște. Sfântul Ierarh Iosif Naniescu, mitropolitul de atunci, după ce a terminat această frumoasă și impozantă catedrală, a adus moaștele Sfintei Parascheva la sfârșitul anului 1888 sau la începutul anului 1889 în acest lăcaș, rămânând ­până astăzi”.

La finalul slujbei, Preasfințitul ­Părinte Damaschin Dorneanul a dat ­citire ­mesajului „Sfânta Parascheva «cea mult folositoare» este un mare dar pentru ­poporul român”, transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul ­Bisericii ­Ortodoxe Române.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit ­Teofan a adus mulţumire lui Dumnezeu şi Sfintei Cuvioase Parascheva pentru darul primit în urmă cu 380 de ani de ţara noastră: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru darul ­făcut României, Moldovei, Iaşilor, acum 380 de ani! Perioadă de bine­cuvântare revărsată asupra credincioşilor care au dobândit o conştiinţă tot mai adâncă în adevărul că Sfânta Parascheva ne este ocrotitoare, mult folositoare, mângâietoare în necazuri şi ­ispite. 380 de ani de alai binecuvântat de pelerini veniţi din întreaga ţară şi din ­întreaga lume pentru a se închina smerit în faţa raclei cu sfintele moaşte ale Sfintei ­Cuvioase Parascheva. Ce zi mare, ce zi frumoasă, cea de 14 octombrie, în fiecare an! Ce icoană a poporului lui Dumnezeu adunat în jurul sfinţilor Cerului şi ai pământului! 380 de ani de pelerinaj săvârşit de fraţii creştini ortodocşi din Bulgaria, din Serbia, care vin aici să mulţumească sfintei pentru că o bună bucată de vreme Cuvioasa ­Parascheva a şezut spre închinare la Vidin, în Târnovo sau în Belgradul Serbiei”.

 

Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”

În biserica Mănăstirii „Sfinții Trei ­Ierarhi” din capitala Moldovei, Sfânta ­Liturghie a fost săvârșită duminică, 13 iunie, de Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să-l pomenească pe domnitorul Vasile Lupu, cel care a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași în urmă cu 380 de ani: „Prăznuirea de astăzi a Sfintei ­Parascheva – aducerea sfintelor ei moaște – ne îndatorează să ne ­bucurăm de această moștenire, dar și să-l pomenim pe ­domnitorul Vasile Lupu, nu doar pentru iertarea păcatelor pe care ca om le-a săvârșit, ci să-l pomenim cu recunoștință pentru că a fost insuflat de dreapta credință în tot ce a făcut și în tot ce ne-a lăsat moștenire: o biserică precum cea a Trei Ierarhilor, aducerea moaștelor Sfintei Parascheva, punerea bazelor întregului învăță­mânt din Moldova și nu numai. Școala Vasiliană, de exemplu, a fost legată de obștea Mănăstirii Sfinților Trei Ierarhi. Suntem chemați așadar în această zi să înțelegem că puterea dreptei credințe îi însuflețește pe oameni, îi inspiră și nu trece odată cu viața lor. De aceea, ziua de astăzi este de prăznuire, de bucurie, îndeosebi aici, în biserica din Iași în care pentru prima dată au fost aduse moaștele Sfintei ­Cuvioase Parascheva”.

 

Simpozion şi vernisaj în Sala Gotică

Cu acelaşi prilej, în Sala Gotică a ­Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” s-au desfășurat sâmbătă, 12 iunie, un simpozion şi vernisajul unei expoziții de cărți, icoane şi veşminte ale cuvioasei care a devenit Ocrotitoarea ­Moldovei. Simpozionul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă ­„Dumitru Stăniloae” din Iaşi şi moderat de ­părintele decan Ion Vicovan.

 

Apariții editoriale și expoziție tematică

Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iaşilor a marcat și editorial momentul aniversar. Cătălin Jeckel, consilierul Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Iașilor, a anunțat în cadrul simpozionului apariţia a două lucrări: „Noi consideraţii referitoare la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi”, ediţie îngrijită de Bogdan Brânză, şi un minialbum – „380 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva”.

La final, a fost vernisată expoziția tematică realizată de Biblioteca „Dumitru Stăniloae”, Catedrala Mitropolitană şi Centrul „Resurrectio”. Manuscrisele, cărțile și documentele expuse au fost ­prezentate de Virginia Popa, iar despre icoanele, obiectele și veșmintele Sfintei ­Parascheva a vorbit muzeograful Mihai Olteanu.