300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul

La împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolit al Țării Românești, la invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe 26 septembrie 2016, au sosit la Bucureşti delegația Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea, și delegaţia Patriarhiei Georgiei, condusă de IPS Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi.

Delegația Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea, și delegaţia Patriarhiei Georgiei, condusă de IPS Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, au sosit la București pe 26 septembrie și au fost întâmpinate la Catedrala Patriarhală din București de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cu această ocazie, slujba de Te Deum şi Polihroniul au fost săvârșite de PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că împreună-slujirea ierarhilor din cele trei Biserici Ortodoxe surori este un semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu, dar şi de recunoştinţă pentru toată lucrarea pastorală pe care acest sfânt a desfăşurat-o în vremuri foarte grele, când o mare parte a Ortodoxiei se afla sub stăpânire otomană.

Tot pe 26 septembrie, seara, la Mănăstirea Antim din Bucureşti, au avut loc evenimente marcante. Preafericitul Părinte Daniel împreună cu Preafericitul Părinte Ioan al X-lea şi cu IPS Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, au oficiat slujba de Sfinţire a bisericii Mănăstirii Antim. Ierarhii au sfinţit apoi pictura clopotniţei, recent restaurată, şi au binecuvântat noul muzeu din incinta mănăstirii.

Împreună cu cei doi Patriarhi care au oficiat slujba de Sfinţire s-au aflat şi IPS Părinte Gattas Hazim, Mitropolit de Bagdad şi Kuweit, IPS Părinte Efrem, Arhiepiscop de Bolnisi, PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum, precum și alți ierarhi români. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei de Sfinţire a bisericii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că în piciorul Sfintei Mese s-au aşezat moaşte ale unui martir pe care l-a cunoscut Sfântul Antim, şi anume Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. „Această biserică a început să fie zidită după planurile, cu cheltuiala şi cu osteneala Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, în anul 1713, când încă era în viaţă şi pe tron Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Însă ea a fost terminată şi sfinţită doi ani mai târziu, în 1715, când nu mai era în viaţă Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Iată cum la resfinţirea bisericii, ctitorie a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, se întâlnesc doi martiri. Este o coincidenţă dumnezeiască această întâlnire a celor doi martiri, care au cooperat, au lucrat frumos pentru binele Bisericii din Ţara Românească, dar şi pentru binele Bisericii Ortodoxe din toate ţinuturile ocupate de otomani la acea vreme. Sfântul Ierarh Antim nu a fost numai tipograf iscusit, ci şi sculptor, iconar, arhitect, caligraf şi miniaturist“, a evidenţiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Mănăstirea Antim din București s-a îmbogățit cu un nou muzeu de artă bisericească. Muzeul, care conține o parte din colecția de artă a Patriarhiei Române, a fost binecuvântat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea, înconjurați de un sobor de arhierei. La noul edificiu de la Mănăstirea Antim s-au făcut importante lucrări de consolidare, hidroizolație, înlocuire a pardoselii, a învelitorii și a sistemului de încălzire, de schimbare a tâmplăriei, precum și lucrări de reamenajare interioară și punere în valoare a exponatelor prețioase.

 

Sfântul Ierarh Antim, sărbătorit la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale

Evenimentele dedicate de Biserica Ortodoxă Română pomenirii și cinstirii Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la moartea sa martirică, au culminat însă pe 27 septembrie, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală din București, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, și IPS Părinte Mitropolit Ioan de Rustavi, delegatul Patriarhului Georgiei, înconjurați de un sobor de ierarhi români și străini.

Rugăciunile și cererile liturgice au fost rostite alternativ în cele trei limbi la Patriarhia Română: arabă, română și georgiană. După citirea Evangheliei sărbătorii, de la Luca 12, 32-40, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan a rostit un cuvânt de învățătură despre credința martirilor creștini. „Martirajul pentru Hristos nu este doar un eveniment istoric scris în cărți, martirajul nu este numai o virtute pe care au trăit-o primii creștini, martirajul nu cunoaște o vreme potrivită, pentru că sălășluirea Domnului în sufletele oamenilor cere ca ele să fie pregătite întotdeauna pentru a mărturisi numele Lui. Noi, în Biserica Antiohiei, de 2.000 de ani mărturisim numele lui Hristos și am smuls din gura neamurilor numirea de creștini și am binevestit Evanghelia lui Hristos. Suntem din neamul acelora care au iubit și au pustnicit, mărturisind și învățând. Suntem ecoul hărniciei lui Pavel, al râvnei lui Petru și al milei lui Ioan. Suntem în centrul Răsăritului și stăm sub umbra crucii lui Hristos“, a spus PF Părinte Ioan al X-lea.

La finalul Sfintei Liturghii, în cadrul unui moment festiv, IPS Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, a citit mesajul Preafericitului Părinte Ilie al II-lea, Patriarhul Catolicos al Întregii ­Georgii, transmis la sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul de la București. „Sfântul Ierarh Antim a dus o luptă jertfelnică pentru identitatea națională românească, dar a demonstrat că aproapele nu mai are naționalitate și slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate. Smerenia românilor, dragostea lor pentru Dumnezeu și bunătatea lor l-au întărit pe Sfântul Antim să ofere dragostea sa cu generozitate în toți cei 26 de ani de slujire, să construiască zeci de biserici, să lucreze în diferite domenii ale artei, să fie un filosof, un teolog, un traducător și un organizator al tipografiei în România. El a făcut ca această țară să devină centrul activității tipografice la nivel internațional și a fost cel care a înființat și prima tipografie din Georgia“, a transmis Preafericitul Părinte Patriarh Ilie al II-lea al Georgiei.

Târnosirea unei biserici și proclamarea solemnă a patru noi sfinți cuvioși vâlceni

Ziua de 28 septembrie a anului 2016 a rămas înscrisă cu litere de aur și în istoria Arhiepiscopiei Râmnicului, datorită prezenţei Patriarhului Antiohiei şi al Întregului Orient, a Patriarhului României, a delegatului Patriarhului Georgiei şi a unui sobor de 33 de ierarhi antiohieni, români şi georgieni. Dar și pentru cele două evenimente majore petrecute: a fost târnosită noua biserică a Mănăstirii Antim din cartierul Troianu din Râmnicu-Vâlcea şi a fost proclamată solemn canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara și a Sfinților Cuvioși Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu.

Sfințirea noii biserici din Râmnicu-Vâlcea a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea şi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjuraţi de impresionantul sobor din care au făcut parte 34 de ierarhi antiohieni, români şi georgieni. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale. Noua biserică a primit hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul“.

După slujba de târnosire, pe un podium amenajat în apropierea noii biserici, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor de 34 de ierarhi, arhimandriţi, preoţi şi arhidiaconi.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării a patru sfinţi cuvioşi vâlceni: Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara, cu zi de pomenire în 3 septembrie, şi Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu, cu zi de pomenire în 5 octombrie.

Oaspeţi de seamă la vetre monahale olteneşti

Pe 29 septembrie 2016, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea împreună cu IPS Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, conducătorul delegaţiei Patriarhiei ­Georgiei, însoțiți de ierarhi antiohieni, români şi georgieni, au vizitat mai multe mănăstiri din eparhia ocrotită de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Pelerinajul la vetre monahale din Arhiepiscopia Râmnicului a început la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea și a urmat la vechea vatră sihăstrească de la Mănăstirea Bistriţa, unde membrii delegaţiei s-au închinat la moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul şi au vizitat muzeul mănăstirii. Pelerinajul în Arhiepiscopia Râmnicului a continuat apoi la Mănăstirea Hurezi.

Pe 30 septembrie 2016, cu ocazia împlinirii a nouă ani de la întronizare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost felicitat în Reședința Patriarhală de Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, de ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de reprezentanții autorităţilor de stat centrale şi locale, precum și ai altor instituţii publice.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns