30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei a sărbătorit joi, 20 octombrie, trei decenii de la reactivare. Momentul a fost celebrat la Mănăstirea „Sfântul Apostol ­Andrei” din Durlești, municipiul Chişinău, prin Sfânta Liturghie săvârşită de ierarhi, preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului. De asemenea, au participat reprezentanţi ai oficialităților publice atât din România, cât și din Republica Moldova.

Momentul aniversar a cuprins o serie de activități științifice și un moment de rugăciune. Miercuri, 19 octombrie, a avut loc o conferință dedicată împlinirii a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, intitulată „Spiritualitatea românească în spațiul basarabean”. Invitații speciali din mediul academic, social și eclesiastic au prezentat lucrări, comunicări și apariții editoriale dedicate unei tematici specifice spiritualității po­porului basarabean și istoriei Bisericii Ortodoxe basarabene din perioada țaristă până în prezent, împărtășind în același timp din experiențele care au contribuit la conștientizarea iden­tității de credință și de ­neam.

Aniversarea a continuat vineri, 21 octombrie, cu săvâr­șirea Sfintei Liturghii la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din Durlești de către Înalt­preasfințitul Părinte Teofan, ­Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, ­Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor; Înalt­prea­sfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințitul Părinte ­Ignatie, Episcopul Hușilor; Prea­sfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți; Preasfințitul ­Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a tâlcuit semnificațiile duhovnicești ale pasajului evanghelic rânduit a fi citit în această zi.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a citit mesajul de binecuvântare transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu acest prilej.

Apoi, șeful Cancelariei ­Primului Ministru al României, Mircea Abrudan, a citit mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a înmânat o serie de distincții celor care s-au implicat și au spriji­nit de-a lungul timpului Mitropolia Basarabiei.