30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Mitropolitului Andrei

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni, 24 februarie, un eveniment cultural dedicat împlinirii a 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

 

Evenimentul a avut loc la ­Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Piața „Avram Iancu”, în prezența a șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a numeroși clujeni, tineri, teologi, profesori.

Împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, au fost prezenți ­ur­mătorii ierarhi: Înaltpreasfințitul ­Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul ­Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al ­Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul Părinte Timotei ­Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei ­Maramureşului şi Sătmarului.

În cadrul evenimentului a fost prezentat și lansat volumul „Crăciunul și Paștile aduc bucuriile”, apărut la Editura Renaș­terea a Arhiepiscopiei Vadului, ­Feleacului şi Clujului, care conține ­pastoralele Înalt­preasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul ­Clujului, adresate credincioșilor în cei 30 de ani de arhierie.

Cartea a fost apreciată și prezentată publicului de către președintele Academiei Române și rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, acad. Ioan Aurel Pop, actorul Dorel Vișan și pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și profesor la Catedra de Omiletică-Catehetică a Facultății de Teologie Ortodoxă.

De asemenea, printre cei care au luat cuvântul s-a aflat şi Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a vorbit despre conținutul pastoralelor incluse în volumul lansat, precum și despre amintirile care-l leagă de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la 30 de ani de arhierie.

Pianistul Mihai Diaconescu, asistent universitar la Academia Națională de ­Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a susținut un recital de pian.

 

Mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în cei 30 de ani de misiune arhierească

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, ­Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și ­Clujului și Mitropolitul Clujului, Mara­mureșului și Sălajului, a oficiat marți, 25 februarie, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi.

Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, din sobor au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Prea­sfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Prea­sfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi ­Sătmarului, preoţi şi diaconi. De asemenea, la slujbă a participat și Prea­sfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraş.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat că un ierarh îl are pe Iisus Hristos ca model suprem.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății. Cu prilejul acestei aniversări, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și ­Sătmarului, a transmis Înalt­prea­sfințitului Părinte Andrei un cuvânt de felicitare din partea Sinodului mitropolitan. Mesajul a fost citit la finalul Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramu­reșului și Sătmarului. De asemenea, Părintele Mitropolit Andrei a primit o icoană cu Maica Domnului și un aranjament floral. Momentul festiv ­s-a încheiat cu un polihroniu.

IPS Părinte Mitropolit Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate ­binefacerile revărsate în cei 30 de ani de misiune arhierească, precum și tuturor celor prezenți pentru participarea la eveniment. La slujbă au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor, ai mediului academic, studenți teologi şi elevi seminariști, fii duhovnicești, preoți din cadrul eparhiei și alți invitați.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost hirotonit Arhiereu-vicar pentru ­Episcopia de Alba Iulia la 25 februarie 1990, în ­Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, de către un sobor de ierarhi condus de vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului. În 4 martie același an a fost numit ­Episcop-locotenent al Episcopiei Alba ­Iuliei, iar din luna iunie a devenit Episcop titular. În 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de ­Arhiepiscop. În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe ­Române l-a ales în scaunul ­vacant de ­Arhiepiscop al Vadului, ­Feleacului şi ­Clujului şi Mitropolit al ­Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi a fost instalat de către Preafericitul ­Părinte Patriarh ­Daniel la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns