25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei

Cu prilejul sărbătoririi a 25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie, la Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Covasna și Izvoru Mureșului, au fost organizate manifestări de cultură și spiritualitate românească grupate sub genericul „Zilele culturii românești din județele Covasna și Harghita“.

 

În zilele de 26-27 septembrie, la Hotel Bradu din Covasna a avut loc Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie”, ediţia a XXV-a. Lucrările sesiunii s-au des­fășurat în organizarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna-Harghita, din subordinea Academiei Române, și a Asociației Ștefadina, din Bucu­rești, în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, Asociația GRIT Covasna și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României.

La sesiune au participat peste 80 de cercetători, profesori universitari, istorici, teologi, sociologi, etnografi, scriitori, muzeografi, arhiviști, profesori, preoți, stu­denți, din peste 30 de localități, din întreaga țară. Cu această ocazie a fost prezentată expoziţia foto-documentară „Contribuția în­vă­țământului confesional românesc din Trei Scaune la Marea Unire”, organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și a fost prezentat filmul documentar „Tabla Butii – 1916. Marile bătălii ale Primului Război Mondial în Carpații de Curbură – teledetecție și arheologie aeriană”, realizat de Muzeul Național al Car­paților Răsăriteni. Sesiunea s-a desfășurat în plen și pe secțiuni. După prezentarea comunicărilor în plen, au fost lansate și prezentate peste 15 volume de istorie, etnografie, muzeologie, eseuri, poezii, memorialistică etc.

Sâmbătă, 28 septembrie, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și la Muzeul Spiri­tualității Ro­mânești, de la Catedrala Ortodoxă, Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, s-a desfășurat simpozionul și s-a vernisat expoziția cu tema „Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei – 25 de ani în slujba culturii și spiritualității românești din sud-estul Transilvaniei”, manifestări organizate în parteneriat cu Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna” și Centrul European de Studii Covasna-Har­ghita, cofi­nanțate de Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

Marți, 1 octombrie, la Catedrala Episcopală „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Miercurea Ciuc, a fost oficiată de către Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, împreună cu un sobor de ierarhi și preoți, Sfânta Liturghie ocazionată de hramul catedralei.

Miercuri, 2 octombrie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului a avut loc simpozionul cu tema „Episcopia Covasnei și Harghitei – 25 de ani de la înființare”. În cadrul simpozionului au fost prezentate mesajele ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române și ale perso­nalităților vieții publice naționale și locale, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la înființarea Eparhiei Covasnei și Harghitei, și peste 30 de comunicări științifice, care au abordat probleme precum: „Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, factor catalizator pentru întărirea credinței în Dumnezeu a românilor din sud-estul Transilvaniei, pentru păstrarea și dezvoltarea tra­dițiilor și a patrimoniului cultural strămoșesc”; „Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, instituție divino-umană, cu rol hotărâtor în asigurarea dăinuirii şi afirmării spiritualităţii ortodoxe şi identităţii româneşti în mediul multietnic şi pluriconfesional din Arcul Intracarpatic”; „Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei (1994-2019) – 25 ani de la înfiinţare” etc.

Au fost prezentate comunicări referitoare la păstorirea rodnică a celor doi ierarhi: Înaltprea­sfințitul Ioan, azi Mitropolit al Banatului, și Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, relația eparhiei cu autoritățile publice centrale și locale, cu instituțiile și asociațiile culturale, cu unitățile de învă­țământ și cu societatea civilă, cu parteneri statornici din întreaga țară, oferindu-se, astfel, o imagine de ansamblu asupra parcursului istoric al eparhiei – în primul sfert de veac al exis­tenței sale. În cadrul simpozionului a fost vernisată expoziția documentară „Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei – 25 de ani în slujba comunității ro­mânești din sud-estul Transilvaniei”, și prezentat filmul documentar „File din istoria Eparhiei Covasnei și Harghitei”, realizat cu sprijinul Arhivei Televiziunii Române.

În final, a avut loc lansarea volumului „Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita”, ediția a II-a, revăzută și adăugită de Ioan Lăcătușu și Erich Mihail Broanăr, volum apărut cu binecuvântarea Prea­sfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2019, cu sprijinul Guvernului României, prin Secretariatul General al Guvernului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns