20 de ani de colaborare la nivel teologic universitar între Oradea şi Regensburg

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman“ a Universităţii din Oradea, în colaborare cu Institutul Teologic Evanghelic din cadrul Univer­sității din Regensburg și cu instituția socială Diakonia din Neuendettelsau – Germania, a organizat, în perioada 10-13 octombrie, Simpozionul interna­țional cu tema „Migrație, refugiu și expulzare (Migration, Flucht und Vertreibung)“. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări științifice internaționale, prilejuit de împlinirea a 20 de ani de colaborare între Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman“ a Universităţii din Oradea și Institutul Teologic Evanghelic din Regensburg.

În prima parte a lucrărilor simpozionului au fost reliefate mai multe aspecte privind preblematica atât de dificilă privitoare la situația grea în care se află mulți oameni nevoiți să își părăsească căminele și tot ceea ce au agonisit în căutarea altor destinații în care să trăiască. Participanţii la lucrările simpozionului au remarcat faptul că, potrivit învățăturilor Mântuitorului Iisus Hristos, fiecare dintre acești așa-numiți străini sunt de fapt cei apropiați, semeni care merită dragostea și atenția fiecăruia. Cei căzuți în necazuri, în boli și în orice neputință sunt frații creați de Dumnezeu și este necesar să fie trataţi cu toată atenția. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur afirma într-o omilie a sa că: „aproapele este mai important chiar decât Altarul Bisericii, fiindcă acesta este trupul lui Hristos“.

Partea a doua a lucrărilor s-a desfășurat în mijlocul co­munității de la Neuendettelsau, parti­cipanții având posibilitatea să viziteze mai multe centre de asistență socială în care sunt oameni aflați în suferință, toți aceștia fiind frații față de care fiecare are majore obligații morale. La finalul lucrărilor din cadrul simpozionului internațional, pr. prof. dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii orădene, a mulţumit gazdelor pentru eforturile depuse în reușita manifestării, tuturor partici­panților la acest eveniment, precizând că referatele susținute vor fi concretizate într-un volum colectiv dedicat manifestării.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns