160 de ani de la înfiinţarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a împlinit 160 de ani de la înfiinţarea sa, prin hrisovul dat de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, cu binecuvântarea Mitropolitului Sofronie Miclescu. La eveniment au fost invitaţi să participe ierarhi, stareţi, monahi şi preoţi de mir, precum şi alţi absolvenţi ai acestui seminar.

bPentru a marca acest moment aniversar, instituţia a organizat luni, 12 octombrie, o manifestare spiritual-culturală, ce a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Din soborul de arhierei au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

aDupă Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Parastasului pentru profesorii şi absolvenţii instituţiei de învăţământ teologice ce au trecut la Domnul. La slujba de pomenire, soborului de ierarhi prezenţi i s-a adăugat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

În continuare, au avut loc lucrările simpozionului în sala de conferinţe a seminarului. Au fost rostite alocuţiuni de ierarhii prezenţi, de oficialităţi, precum şi de părinţii profesori. După cuvântul introductiv al părintelui director Ioan Mihoc, a fost prezentat mesajul adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, intitulat „O lumină a credinţei şi a culturii româneşti“. Mesajul a fost citit de PS Părinte Timotei Prahoveanul. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au oferit apoi Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ placheta şi Diploma aniversară „Spiru Haret“ pentru activitatea educativă şi performanţele din cei 160 de ani de activitate. Au rostit, de asemenea, discursuri prefectul de Neamţ şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, după care IPS Părinte Mitropolit Teofan a binecuvântat lucrările simpozionului.

Prezenţi la eveniment au fost şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, care au înmânat diplome de excelenţă pentru Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“, pentru părintele Ioan Mihoc, directorul instituţiei, precum şi pentru părinţii profesori Vasile Păvăleanu şi Viorel Laiu.

Prima parte a simpozionului s-a încheiat cu lansarea monografiei „Seminarul Teologic Ortodox «Veniamin Costachi» – istoric şi contemporaneitate“. În partea a doua a zilei, a avut loc o sesiune de referate. Au fost susţinute peste 20 de prelegeri de absolvenţi din diferite generaţii ale Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns