Vineri, 19 februarie, s-au împlinit 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Cu acest prilej au fost organizate mai multe evenimente festive în comuna Peştişani, judeţul Gorj, la şcoala unde a învăţat artistul, la Hobiţa, localitatea natală, şi la Târgu Jiu.

Arhiepiscopia Craiovei a găzduit mai multe evenimente culturale, academice şi comemorative dedicate marelui sculptor Constantin Brâncuşi, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea sa. Primele momente festive au avut loc la Craiova, în ziua de joi, 18 februarie, când Facultatea de Teologie din Cetatea Băniei împreună cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ au organizat Simpozionul internaţional „Constantin Brâncuşi – artistul tuturor culturilor“.

Preţ de o zi, Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a devenit locul cel mai important de întâlnire al iubitorilor artei şi personalităţii sculptorului cu rădăcini gorjeneşti, Constantin Brâncuşi. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, mai multe personalităţi de rezonanţă naţională şi internaţională au poposit în Cetatea Băniei pentru a-l evoca pe „părintele sculpturii moderne“. Lucrările au fost deschise în Aula „Nestor Vornicescu“ a Centrului de restaurare, de faţă fiind IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, conf. dr. Simona Moise, subprefect de Dolj, Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, şi dr. Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene „Aman“.

În deschiderea lucrărilor simpozionului, IPS Părinte Irineu a oferit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma şi Medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ pentru următorii colaboratori ai „Ziarului Lumina“: dr. Toma Rădulescu, istoric, dr. Tudor Nedelcea, cercetător la Centrul Academic „C.S. Nicolaescu Plopşor“ din Craiova, şi dr. Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene.

A doua zi, 19 februarie, evenimentele comemorative au continuat pe meleagurile natale ale artistului. Prima locaţie a fost şcoala generală din Peştişani, acolo unde Brâncuşi a pornit pe drumul învăţăturii. Luările de cuvânt au avut loc în sala festivă a şcolii, de faţă fiind prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi de stat, delegaţi ai instituţiilor forurilor culturale din ţară şi de peste hotare, oameni de cultură, scriitori etc. Ziua a continuat prin organizarea de evocări şi momente comemorative la Hobiţa şi Târgu Jiu.

Cu prilejul evenimentelor organizate în cinstea marelui artist, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor gorjeni, luând parte mai întâi la comemorarea din Şcoala Peştişani. De la Peştişani, IPS Părinte a mers la Hobiţa, unde a vizitat Casa memorială „Constantin Brâncuşi“, după care a participat la şedinţa solemnă comună a Primăriei Municipale şi Consiliului Judeţean Gorj, care a avut loc la Teatrul „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu. În acest context, IPS Părinte Irineu a vorbit celor prezenţi despre legătura strânsă pe care Brâncuşi a creat-o prin opera sa cu spiritul tradiţiei ortodoxe în care a crescut şi s-a format.

La evenimentele organizate în cinstea marelui sculptor în judeţul Gorj, au participat, ca delegaţi din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr. Mihai Hau, consilier patriarhal, şi pr. protoiereu Ion Popescu.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter