100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat un eveniment comemorativ la 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, iar Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană a organizat conferinţa „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania – 100 de ani de la naștere”.

Mitropolitul Bartolomeu ­Anania a fost evocat vineri, 12 martie, în aula Facul­tății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, ­în cadrul unui eveniment transmis live în mediul online. Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul ­Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut la data de 18 martie 1921, în Glăvile, județul Vâlcea. Ierarhul a trecut la ­Domnul pe 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demi­solul Catedralei Mitropolitane clujene.

Personalitatea ierarhului și cărturarului, opera și realizările sale au fost evocate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, ­Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi ­Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Epis­cop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; prof. dr. Ioan Bolovan – membru corespondent al Academiei Ro­mâne și director al Institutului de Istorie ­„George Barițiu” din Cluj-Napoca; pr. lect. dr. Bogdan Ivanov – administratorul Fundației „Mi­tropolitul Bartolomeu” și ­cadru universitar la Fa­cultatea de ­Teologie Ortodoxă din Cluj-Na­poca.

Cu acest prilej a fost lansat volumul „Centenarul Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2021)”, îngrijit de pr. Iustin Tira, vicar eparhial al eparhiei clujene. Cartea a apărut la Editura Renașterea și a fost prezentată de pr. dr. Cătălin ­Pălimaru, directorul editurii.

Actrița Elena Ivanca, de la Teatrul Naţional clujean, a prezentat un ­spec­tacol-lectură din opera „Rotonda plopilor aprinși. De dincolo de ape”, scrisă de ­Valeriu Anania. Bianca-Elena ­Coltan, asistent universitar la Academia ­Na­țională de Muzică din Cluj-Napoca, a susținut un recital de pian.

La final, arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, a vorbit despre importanța și rolul ierarhului în cadrul in­sti­tuției de învă­ță­mânt teologic clujean şi a amin­tit că, în semn de omagiu, sala de lectură a facul­tății poartă numele Mitropolitului Bartolomeu. Manifestarea a fost moderată de pr. dr. Cornel Coprean, consilier cultural al eparhiei.

 

Conferinţa Facultăţii de Teologie clujene

Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană a organizat conferința online „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania – 100 de ani de la naștere”, în data de 9 martie. Au susținut comunicări: pr. prof. dr. Ioan ­Chirilă – „Mitropolitul Bartolomeu și ­întâlnirea dintre cult – cultură – Scriptură”; pr. prof. dr. Ștefan Iloaie – „Concepte de morală creștină în notele subsidiare ale Ediției Jubiliare a Bibliei – Bartolomeu Valeriu Anania”; pr. lect. dr. Bogdan ­Ivanov – „Lectura Bibliei, versiunea Bartolomeu, de la comentariu la text”; conf. dr. Lucian Bâgiu – „Cum l-am cunoscut pe IPS Bartolomeu Anania”; Elena Maria Ganciu – „Mitropolitul Bartolomeu şi căutarea sensurilor esenţiale”; Nicoleta ­Pălimaru – „Poezia de inspirație biblică a lui Valeriu Anania”; pr. Călin Florea – „Înaltul nostru Bartolomeu – Amintiri cu nectar”; lect. dr. Stelian Pașca-Tușa – „Lupta Mitropolitului Bartolomeu cu ­logosul/ Logosul în Cartea Psalmilor”.