10 ani de „Lumina“

Cotidianul „Ziarul Lumina“ al Patriarhiei Române a sărbătorit sâmbătă, 7 februarie, împlinirea a 10 ani de neîntreruptă apariţie. Cu acest prilej, ostenitorii ediţiei naţionale, precum şi colegii de la ediţiile regionale de Moldova, Transilvania, Oltenia şi Banat au adus mulţumire lui Dumnezeu în Catedrala Patriarhală, după care au primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cel care în urmă cu un deceniu a pus bazele primului cotidian ortodox din lume, la Iaşi, în timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Programul aniversar a început în Catedrala Patriarhală cu slujba de Te Deum, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din redacţia centrală şi redacţiile regionale ale „Ziarului Lumina“. La finalul slujbei, Preasfinţia Sa i-a felicitat pe toţi angajaţii Publicaţiilor LUMINA şi a subliniat importanţa prezenţei unui cotidian creştin în peisajul mediatic actual. „Acest ziar este primul cotidian ortodox din întreaga lume, iar ideea aceasta, ca Biserica noastră să aibă o publicaţie cotidiană, este una foarte veche, în perioada interbelică, ea fiind susţinută de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, de mulţi teologi şi de mulţi jurnalişti creştini. Printre cei mai importanţi s-a numărat, fără îndoială, şi părintele Dumitru Stăniloae care, în mai multe articole publicate într-un ziar cu apariţie de mai bine de un secol şi jumătate – «Telegraful Român», care apare la Sibiu –, a exprimat multe argumente privind necesitatea unui astfel de cotidian. Iată că, acum 10 ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a împlinit şi alte visuri curajoase şi vechi ale Bisericii noastre, cum a fost înfiinţarea unui radio creştin sau înălţarea Catedralei Mântuirii Neamului, s-a învrednicit să scoată în ziua de 7 februarie, tocmai ziua când Patriarhul Teoctist împlinea vârsta de 90 de ani, primul număr al acestui ziar, intitulat atât de sugestiv: «Lumina». Doar în acest cuvânt stătea concentrată întreaga gândire legată de apariţia acestui ziar, şi anume ca el să devină un instrument al Bisericii noastre, prin care lumina Evangheliei, lumina Sfintei Liturghii, lumina învăţăturilor Sfinţilor Părinţi să fie adusă în casele şi locurile de muncă ale tuturor românilor“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.

Angajaţii Publicaţiilor LUMINA au fost primiţi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală, unde le-a adresat un cuvânt de binecuvântare, intitulat „Primul deceniu de cotidian creştin în România (2005-2015)“. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat momentul de la 7 februarie 2005 când, în acelaşi salon al Reşedinţei Patriarhale, prima ediţie a cotidianului îi era prezentată vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist Arăpaşu chiar în ziua în care împlinea 90 de ani.

Cu prilejul acestui popas aniversar, Preafericirea Sa a acordat cotidianului „Ziarul Lumina“ Diploma de onoare a Centrului de Presă BASILICA, aceasta fiind înmânată părintelui consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul general al Publicaţiilor LUMINA.

 

Vestitorul Ortodoxiei - macheta Tipar 6 mai 2014

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns