10.000 de credincioşi şi 4 ierarhi la sfinţirea catedralei din Suceava

Sfinţirea Catedralei ortodoxe „Naşterea Domnului“ din Suceava a dovedit încă o dată cât de mult îşi iubesc bucovinenii Biserica strămoşească. Nu mai puţin de 10.000 de credincioşi din tot judeţul au participat duminică, 4 octombrie 2015, la sfinţirea celui de-al doilea locaş de cult ca mărime din ţara noastră, care va fi depăşit ca dimensiuni doar de Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti, aflată în construcţie.

aSlujba de târnosire a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Cei patru ierarhi au fost întâmpinaţi de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi şi înconjuraţi cu mare emoţie, flori şi bucurie, de 10.000 de credincioşi veniţi din toate colţurile judeţului. După săvârşirea slujbei de târnosire, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată special, în curtea aşezământului. În mijlocul credincioşilor s-au aflat autorităţi locale şi judeţene, demnitari, precum şi dl George Becali, acesta fiind prezent în calitate de finanţator al lucrărilor de ridicare a catedralei.

bIPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învăţătură. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhii şi soborul slujitor au oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii Catedralei trecuţi la Domnul, după care IPS Arhiepiscop Pimen a ţinut un cuvânt de mulţumire pentru toţi cei implicaţi în lucrările de construcţie. Un mesaj a fost transmis şi de dl Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte. Şirul cuvântărilor a fost încheiat de alocuţiunea părintelui paroh Petru Argatu, care a făcut şi un scurt istoric al catedralei. La final, preoţii Petru Argatu, Gavriil Argatu şi Ştefan Argatu au primit diplome de merit din partea primarului municipiului Suceava, dl Ion Lungu. Au fost acordate şi 200 de distincţii de vrednicie ctitorilor şi persoanelor care s-au implicat de-a lungul timpului în lucrările de ridicare a catedralei.
Catedrala „Naşterea Domnului“ este considerată un adevărat reper al Sucevei, vizibil din toate colţurile oraşului. Are două hramuri: „Naşterea Domnului“ şi „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“. Până în momentul târnosirii, a cunoscut 25 de ani de şantier, iar lucrările nu sunt încă finalizate. Construcţia a fost iniţiată în 1990 de un grup de credincioşi care au înfiinţat „Societatea credincioşilor ortodocşi din Bucovina“, condusă de pr. George Mihoc. Lucrările propriu-zise au demarat în 1991, după planul întocmit de arhitectul Constantin Gorcea. În anul 1998, vin ca slujitori la acest locaş de cult fraţii preoţi Argatu şi preiau din mers lucrările pe un plan refăcut de arhitectul  Doru Ghiocel Olaş. Un moment crucial în evoluţia construcţiei l-a constituit ridicarea celor şapte cruci din inox aurit, care s-a făcut etapizat, între 25 iunie 2009 şi 4 octombrie 2012. Înălţimea lor este cuprinsă între 4 şi 6 m. Turla principală şi crucea de 6 m, aşezată în vârf, totalizează înălţimea de 70 de metri. Pe toată perioada de un sfert de secol de şantier, s-a slujit zilnic Sfânta Liturghie într-o capelă ridicată alături de catedrală. Lucrările vor continua atât la exterior, cu amenajări speciale, cât şi la interior, unde se vor axa pe finalizarea iconostasului şi începerea picturii care va acoperi 15.000 de metri pătraţi. Spaţiul de la subsol va fi judicios împărţit între o bibliotecă, o sală de lectură, un muzeu, precum şi alte locaţii care să deservească nevoilor sociale şi culturale ale parohiei şi municipiului.
c

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns